jak-zrobic-wino

Wiele słyszymy o domowej roboty winach, sami chętnie byśmy spróbowali, ale często nie wiemy jak się za to zabrać. Otóż przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy cukier, wodę, drożdże winne, pożywka dla drożdży oraz oczywiście owoce. Potrzebujemy także do tego odpowiedni sprzęt, czyli sokowirówkę, wężyk z rurką, dużą i małą butlę do fermentacji, korek z rurką fermentacyjną, a także butelki i korki do wina.

Musimy tez zwrócić uwagę na to, z jakich owoców chcemy zrobić wino. Otóż nie wszystkie owoce się do tego nadają. Najlepsze są owoce, z których możemy zyskać dużo soku. Mało soczyste i twarde owoce nie sprawdzą się tak dobrze, ale możemy spróbować zalewając je kwaskiem cytrynowym i wodą z cukrem. Ważne są także proporcje. W zależności od rodzaju owoców, należy dodawać do nich różną ilość wody i cukru. Orientacyjnie, mniej więcej tak powinno to wyglądać na przykładowych owocach:

  • Wiśnie – na 6 kg owoców / 4,5 l wody i 2 kg cukru.
  • Jabłka – na 10 kg owoców / 2 kg cukru i 5 l wody.
  • Porzeczki – na 1l soku / 300 g cukru i 1,5 l wody.
  • Truskawki – na 7 kg owoców / 1,5 kg cukru i 4,5 l wody.
  • Maliny – na 6 kg owoców /1,5 kg cukru i 4 l wody.
  • Dzika róża – na 2 kg owoców / 1,5 kg cukru i 9 l wody.

Odnośnie naczyń, to wybieramy odpowiednio te, na jaką produkcję winną się nastawiamy. Jeśli chcemy zrobić tylko 5 – 10 litrów, to wystarczy nam niewielki szklany gąsiorek. Jeśli planujemy zrobić więcej wina, to możemy do tego użyć większy plastikowy pojemnik fermentacyjny. Nie możemy zapomnieć o posiadaniu korka do szklanego gąsiora, a także wężyka do zlewania wina.

Pierwszym etapem przygotowania wina jest przygotowanie matki drożdżowej. Należy zabrać się za to 5 dni wcześniej. Polega na tym, że do butelki wlewamy ok. 250 ml soku z owoców, dodajemy odrobinkę (szczypta) pożywki dla drożdży i 2 łyżki cukru. Całość gotujemy ok 10 min. Następnie studzimy, dodajemy drożdże winne, wszystko przelewamy do butelki i przykrywamy otwór watą lub gazą. Następnego dnia dodajemy ok. 2 szklanki soku, 0,2 g pożywki i 50 g cukru. Całość zostawiamy na 4 dni.

Po 4 dniach myjemy owoce, drylujemy je, kroimy na mniejsze części, po czym wyciskamy sok i go filtrujemy. Powstaje nam tzw. moszcz, który umieszczamy w pojemniku dodając cukier, wodę, matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Gąsior zamykamy korkiem i umieszczamy rurkę fermentacyjną. Zostawiamy na 4 tygodnie.

Po 4 tyg. zlewamy wino do mniejszej butli, by nie dostawało się powietrze. Musimy pamiętać też o ściąganiu wina znad osadu! Do tego właśnie potrzebujemy długiego wężyka. Jest to bardzo ważne!!!

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Ciągle nie wiesz jaki typ urody jest Twoim typem? Jesteś pewna, że podkreślasz atuty swojego typu? Każda z Pań powinna