Shadow

Weselne słodkości – zamawiać czy przygotowywać samemu?

Ślub i wesele to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdego z nas. Związane jest to ze zmianą w życiu, ale również w związku z nadchodzącym przyjęciem weselnym. Każdy z nas chce bowiem, aby cała uroczystość wypadła jak najlepiej i aby nasi goście długo wspominali ten dzień.

Zastanówmy się dziś nad kwestią słodkości na takim przyjęciu weselnym i sprawdźmy czy lepiej zamówić gotowe czy może wszystko zrobić samemu.

Oczywiście, jeżeli przyjęcie weselne będzie duże, to najlepiej wszystkie desery zamówić w dobrej cukierni, gdyż po prostu fizycznie nie damy rady wszystkiego przygotować na czas. Jeżeli natomiast nasze przyjęcie będzie kameralne, a my lubimy i mamy talent do robienia słodkich ciast i ciasteczek, to oczywiście warto tutaj zastanowić się nad przygotowaniem wszystkiego własnoręcznie. Dobrym pomysłem jest również poproszenie o pomoc najbliższej rodziny, która na pewno chętnie pomoże w przygotowaniach.

Wiele rodzajów słodkich przekąsek można wykonać na kilka dni przed planowanym przyjęciem, dlatego można wszystkie czynności zaplanować na spokojnie i potem tylko trzymać się tego planu. Wszelkie kruche ciasteczka, pierniczki są nawet lepsze, gdy postoją kilka dni w specjalnych opakowaniach. Blaty do tortu można upiec na 2-3 dni przed przyjęciem, a w przedostatni dzień dodać do nich kremy i ozdoby.

Najwięcej pracy będzie oczywiście przy torcie, który wymaga pewnych umiejętności i oczywiście sporo czasu na dekorację. Można, więc tort zamówić a resztę słodkości wykonać w gronie rodzinnym. Takie rozwiązanie pozwoli zaoszczędzić wiele nerwów a także pieniędzy, gdyż ciasta zamawiane w cukierniach nie należą do tanich. Za kilogram średnio trzeba zapłacić około 20 złotych, a biorąc pod uwagę fakt, że ciasta są ciężkie, to trzeba się tutaj liczyć z dość sporym wydatkiem.

Średnia cena za kilogram tortu weselnego to 30zł, trzeba jednak dodać do niej cenę wszelkich specjalnych ozdób, które zażyczymy sobie, aby na naszym torcie się znalazły. Zazwyczaj za taki trzypiętrowy tor średniej wielkości będziemy musieli zapłacić od 500 złotych wzwyż. Wszystko jest uzależnione od cukierni, wagi tortu i jak już wspomnieliśmy wcześniej, ozdób, które się na nim znajdą.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *