Ocet jabłkowy i jego drogocenne właściwości były znane już setki lat temu. W późniejszym czasie, w dobie rozwoju medycyny i przemysłu, razem z innymi naturalnymi specyfikami przeszedł do lamusa. W ostatnich latach powrócił jednak z wielkim tryumfem i mamy nadzieję, że pozostanie z nami już na zawsze.
Ci, co jeszcze nie poznali jego drogocennych właściwości i nie stosują go w swojej kuchni, warto aby po niego sięgnęli i aby już zawsze gościł w ich kuchennych szafkach. Oczywiście najlepszy będzie ocet zrobiony samodzielnie, choć oczywiście w sklepach można również znaleźć dobry produkt. Zwracajmy tylko uwagę na jego zawartość i na to, aby pochodził on w 100% z naturalnej fermentacji.
Ocet jabłkowy posiada silne działanie przeciwbakteryjne, zatem jest idealny do przemywania ran, owrzodzeń i oparzeń. Idealnie sprawdzi się również przy chorobach gardła i tutaj należy płukać gardło kilka razy dziennie. Pomaga również na kaszel, jednak wewnętrznie należy przyjmować go w postaci rozcieńczonej z wodą.
Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, ocet jabłkowy można wykorzystywać w leczeniu grzybic skórnych.
Naturalny ocet jabłkowy obniża również poziom cukru we krwi, zatem powinien znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Oczywiście również profilaktycznie powinny go stosować osoby z ryzykiem zachorowania na tę chorobę.
Badania przeprowadzane nad właściwościami octu pokazują również, że przyczynia się on do utraty kilogramów i do spalania tkanki tłuszczowej. Pobudza on metabolizm, zwiększa uczucie sytości, obniża poziom glukozy i insuliny we krwi.
Obniża też poziom cholesterolu, obniża ciśnienie i tym samym korzystnie wpływa na pracę serca.
Wyraźnie więc widać, że nasi przodkowie doskonali wiedzieli, że ocet jabłkowy jest prawdziwym skarbem i warto go mieć w swojej kuchni. Osoby, które mają zdrowe jelita i żołądek, mogą sobie okresowo przeprowadzić kurację octową. Jednak należy pamiętać, że długotrwale stosowanie octu wewnętrznie może podrażnić układ pokarmowy. Polecamy więc stosować go w swojej kuchni zamiast octu spirytusowego. Będzie wówczas zdrowo, bezpiecznie i naprawdę smacznie.