Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wątrobę można porównać do wielkiej fabryki chemicznej, w której w każdej sekundzie i godzinie wyodrębniane są substancje niezbędne do chyba wszystkich procesów życiowych. To też dzięki wątrobie, w każdej minucie, w organizmie neutralizowane są toksyny i substancje zbędne, powstające w czasie innych procesów. Tak, tak… bez tego ważnego organu, życie człowieka jest niemożliwe.
Co konkretnie dzieje się w wątrobie?
Twoja wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych organów. W niej znajdują się hepatocyty. To komórki, które spełniają dwie najbardziej istotne funkcje. Zajmują się one przetwarzaniem różnych składników dostarczanych wraz z pożywieniem na takie substancje, które organizm jest w stanie przyjąć i które jednocześnie są potrzebne do życia.
Druga, ważna funkcja wątroby to neutralizowanie substancji toksycznych, które pochodzą z pożywienia, a przecież nasze menu to często kompozycja różnych produktów nafaszerowanych wręcz chemicznymi dodatkami, polepszaczami, konserwantami, barwnikami i nie wiadomo czym jeszcze.
W przypadku warzyw, oprócz całej ich dobroci oczywiście, dostarczamy do organizmu nawozy sztuczne i pestycydy, które w bardzo szybkim tempie doprowadziłyby do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych, gdyby nie ogromna praca, jaką wykonuje wątroba.
Oczywiście wątroba musi unieszkodliwić o wiele więcej niedobrych związków, a te pochodzą nie tylko z leków, z alkoholu i papierosów. Sam organizm w czasie innych procesów produkuje substancje, które muszą zostać zneutralizowane przez wątrobę. To na przykład pojawiający się dość często nadmiar hormonów.
I choć wątroba ma niezwykłe zdolności regeneracji, choć nawet po usunięciu jej jednego płata będzie funkcjonować dalej, to przeciążanie jej, uszkadzanie kolejnych jej komórek, prowadzi do zaburzeń, a w końcu do utraty jej naturalnych umiejętności autoodbudowywania się. Wówczas tylko przeszczep może zapewnić człowiekowi możliwość dalszego funkcjonowania. Jak zatem należy chronić wątrobę, aby służyła nam wiele lat?
Nie przeciążaj wątroby
Jeśli w ciągu dnia zjesz jeden wielki posiłek, wątroba musi uporać się z ogromną ilością substancji w stosunkowo krótkim czasie. To dla niej bardzo duży wysiłek, a przeciążana w ten sposób będzie manifestować dolegliwościami bólowymi. Jedz zatem kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia, a praca tego ważnego organu będzie spokojna i prawidłowa.
Ogranicz alkohol
Nawet niewielkie ilości alkoholu wypijane bardzo często, lub wręcz codziennie, są zabójcze dla struktur i komórek wątroby. Po pewnym czasie uszkodzenia hepatocytów są już trwałe, powstają zwłóknienia całych obszarów komórek i dochodzi do marskości wątroby, która bywa przyczyną śmierci.
Jedz gotowane warzywa
Kapusta, brokuły i soja to tylko niektóre warzywa uwielbiane przez wątrobę. Zawierają one ogromne ilości witamin z grupy B, witaminę PP oraz błonnik, który bardzo ułatwia trawienie.
Wątroba ma wówczas znacznie mniej pracy i jest zdecydowanie odciążona. Jeśli już masz problemy z wątrobą, to musisz uważać na czosnek. Ten, jeśli jest surowy, zawiera sporo związków siarki, a one podrażniają wątrobę.
Przyprawiaj potrawy
Potrawy znacznie lepiej smakują, gdy są odpowiednio przyprawione. Majeranek, oregano, tymianek czy jałowiec nie tylko zapewniają świetny aromat i smak. Niektóre z nich pobudzają wydzielanie soków trawiennych, inne jak kminek czy oregano działają rozkurczowo.
Wszystko to sprawia, że jedzenie sprawia nam większą przyjemność, a wątroba ma znacznie ułatwione zadanie. Ostrożnie należy dodawać przypraw, które działają drażniąco na cały przewód pokarmowy. Z umiarem stosuj więc pieprz, ostrą paprykę i curry.
Spaceruj, biegaj…
Wątrobie źle służy nadwaga, bo wówczas może dojść do jej stłuszczenia, co zawsze zaburza jej normalny rytm pracy. Dlatego należy utrzymywać prawidłową wagę, a w tym wybitnie pomaga aktywność fizyczna. Zatem codzienny spacer w dobrym tempie lub mały bieg zapewnią porcję zdrowia, a i wątroba będzie bardziej zadowolona.