
Wątroba to największy organ w ciele człowieka i bez niej nie da się żyć. Jednak jest ona niezwykła o tyle, że nawet jej niewielki fragment, jeśli jest sprawny, to pozwala zapewnić tak zwaną równowagę metaboliczną w całym organizmie człowieka. Nawet jeśli usunie się większą część tego organu, po jakimś czasie dochodzi do odbudowy jego masy, co świadczy o tym, że regeneracja wątroby to jej niespotykana cecha.
Wydawałoby się więc, że wszystko jest wspaniale, ale niestety wielu chorób wątroby nie daje się powstrzymać i kolejne fragmenty tego organu tracą sprawność, aż po jej całkowitą niewydolność.
W tej sytuacji życie człowieka może uratować tylko przeszczep. O wątrobę trzeba więc dbać, wspomagając jej pracę odpowiednią dietą i dostarczaniem właściwych ilości fosfolipidów, dzięki czemu regeneracja wątroby może się odbywać każdego dnia.
Bezcenne fosfolipidy
Fosfolipidy to związki, które u wszystkich organizmów żywych są podstawowym składnikiem błon komórkowych. Są one wykorzystywane w preparatach służących regeneracji wątroby. Dostarczane do organizmu fosfolipidy trafiają do błon komórkowych wątroby i w tam przyspieszają regenerację całego organu i to bez względu na przyczynę jego uszkodzenia.
Fosfolipidy zawierają też kwasy tłuszczowe, które ułatwiają wydzielanie żółci. Są bezpieczne dla całego organizmu, nie ma żadnych istotnych przeciwwskazań do ich stosowania. Wykorzystywane w lekach fosfolipidy otrzymuje się z ziaren soi.
Regeneracja wątroby wymaga odpowiedniej diety
Zarówno zachowanie wątroby w dobrej kondycji, jak i jej regeneracja, wymagają prawidłowej diety, która umożliwi jej spokojną pracę. Dlatego z jadłospisu należy wyeliminować tłuste produkty. Trzeba pożegnać się raz na zawsze z golonką czy boczkiem. To miejsce powinny zająć ryby i drób. Kolejnym krokiem powinna być całkowita rezygnacja z czerwonego mięsa.
Dieta wspomagająca wątrobę, to też całkowite wyeliminowanie tak zwanego śmieciowego jedzenia. Należy zapomnieć o jedzeniu typu fast food, o chipsach i innych potrawach smażonych, szczególnie tych przygotowywanych na „głębokim” oleju.
Wybierając produkty w sklepie, należy zwracać szczególną uwagę na etykiety i kupować produkty niezawierające konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.
Regeneracyjna i wspomagająca dieta dla wątroby to ta, która zawiera mnóstwo świeżych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem szpinaku i buraków, które wyraźnie chronią wątrobę i drogi żółciowe.
Osoby z wrażliwą lub chorą wątrobą powinny pić minimum 2 l wody każdego dnia, bo to umożliwi sprawne usuwanie toksyn z organizmu i będzie skutecznie oczyszczać właśnie wątrobę. W takiej sytuacji należy też zrezygnować z alkoholu, bo on zdecydowanie obciąża wątrobę i to nawet wówczas, gdy ilości alkoholu nie są zbyt wielkie.
Domowe wzmocnienie wątroby
Aby wspomagać wątrobę można stosować zioła, co przynosi bardzo dobre rezultaty. Szczególnie dobre efekty zapewnia wyciąg z karczochów. Warto też pić napar z ostrokrzewu paragwajskiego czyli popularną herbatę Yerba mate. Na wątrobę też bardzo dobrze działa cykoria, która efektywnie wspomaga trawienie.