cheese-casserole-283285_1920

Jednogarnkowe dania z piekarnika nadają się na obiad lub kolację. Zwykle ich podstawę stanowią ziemniaki lub makaron. Warto od czasu do czasu urozmaicić swoje kulinarne techniki i wypróbować nowych sposobów na przygotowanie smacznych i wyrazistych dań z piekarnika.

Zapiekanka z makaronem lub ziemniakami

Błyskawiczne w przygotowaniu i niewymagające dużego wysiłku dania to zapiekanki z mięsem, warzywami i ziemniakami, np. z mięsem mielonym i brokułami. Lubią je dorośli i dzieci. Jest to danie jednogarnkowe, które zapiekamy w piekarniku. W tak przygotowanym daniu ziemniaki są bardzo aromatyczne i zyskują zupełnie nowy smak. Alternatywą dla ziemniaków jest makaron lub ryż. W potrawach przygotowywanych w piekarniku ważną rolę pełni aksamitny sos, który otula wszystkie składniki, intensyfikuje ich smak i nadaje soczystość. Sos sprawia, że składniki są delikatnie wilgotne i nie obsychają w trakcie pieczenia.

Wykwintna i soczysta musaka

Bardzo popularnym greckim daniem zapiekanym w piekarniku jest soczysta i wykwintna musaka. Musaka to danie warstwowe. Jej bazę stanowi bakłażan, mięso mielone oraz pomidory. Górna część musaki pokryta jest sosem beszamelowym i startym żółtym serem. W klasycznym wydaniu musakę przygotowuje się z mięsem jagnięcym, jednak może być to również mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. Warianty musaki dopuszczają także przygotowanie jej z cukinią lub ziemniakami.

Włoska lasagne

Lasagne to włoska kompozycja makaronu, mięsa, sosu i sera. Układana jest warstwowo i zapiekana w piekarniku. Farsz w lasagne przygotowywany jest z mięsa i sosu pomidorowego oraz sera i sosu beszamelowego. Makaron do lasagne to duże prostokątne płaty, które przed ułożeniem w naczyniu można delikatnie obgotować. Znane są także przepisy na lasagne na słodko, wegetariańską, meksykańską, z tuńczykiem lub owocami morza.

Tarta na słodko lub wytrawna

Przy okazji dań zapiekanych w piekarniku warto wspomnieć o tarcie. To jedna z najsłynniejszych potraw, łączącej w sobie różne style gastronomiczne kuchni francuskiej. Jest to wypiek z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego, nadziewanego farszem. Tarty przygotowywane są w wydaniu na słodko, np. z owocami, czekoladą lub słodkim twarogiem lub w wersji wytrawnej, np. z mięsem, makaronem i warzywami. Wypieka się je w specjalnej formie. Ciastem wylepia się dno oraz brzegi formy. Odmianą tarty jest quiche – wypiek ze słonego ciasta, faszerowany wyłącznie wytrawnym farszem. Na powierzchnię quiche wylewana jest masa ze śmietany i jaj.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Historia afrodyzjaków sięga starożytnego Egiptu. Już wtedy znany był przepis na „miksturę miłości” składającą się z suszonych liści tarniny i