Shadow

Truflowo-orzechowe szaleństwo: sery pleśniowe na wakacyjną randkę

Blue cheese with sprigs of rosemary and nuts on board with sheet of paper and wooden table background

Są takie sytuacje, w których nawet najsmaczniejsze i najpiękniejsze koreczki do wina to zbyt mało. Czasami oprócz samego smaku i wyglądu, liczy się także zaangażowanie kucharza, oryginalność i fakt, że danie zostało przygotowane własnoręcznie przez gospodarza. Poniżej kilka inspiracji na niezapomniane dania.

Przez żołądek do serca

Przygotowanie wyjątkowej, niepowtarzalnej i wyszukanej przekąski na pierwsze Wasze spotkanie sprawi, że Twoje notowania w oczach osoby, której chcesz przypaść do gustu, znacznie wzrosną. Pierwszym krokiem jest poznanie upodobań kulinarnych gościa. Na takie okazje warto przyrządzić coś wyjątkowego, odkrywczego, a zarazem niepowtarzalnego i trafiającego celnie w smaki cenione przez wybranka (lub wybrankę). Na te szczególne spotkania proponujemy serowe trufle w stylu klasycznym albo… odkrywczym.

Klasycznie: serowe trufle w ziołach

Jednym z pomysłów wyjątkowej przekąski na szczególną okazję jest przygotowanie trufli z sera pleśniowego z posiekanymi albo startymi orzechami włoskimi z dodatkiem niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Możesz przyprawić je do smaku czarnym pieprzem albo słodką papryką. Idealnie będą pasować do dobrego wina.

Schłodzoną masę z pokruszonego albo startego na drobno sera z niebieską pleśnią (np. Castello® Extra Creamy Danish Blue), startych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych, zgodnie z upodobaniami) oraz odrobiny słodkiej śmietanki formujemy w kulki i obtaczamy w panierce z ulubionych ziół. Połączenie wytrawnego sera z orzechami łagodzącymi jego smak w towarzystwie ziół to niezapomniana przekąska do wina albo wyśmienity starter przed uroczystą kolacją.

Odkrywczo: serowe trufle w gorzkiej czekoladzie z dodatkiem chilli

Samodzielnie przygotowane trufle z sera pleśniowego z dodatkiem orzechów i słodkiej śmietanki można podać także w inny sposób. Do masy, oprócz posiekanych lub zmielonych orzechów, wystarczy dodać odrobinę rumu albo skorzystać z sera pleśniowego z nutą rumową (np. Castello® Serek Kremowy Dekorowany Rum). Schłodzoną masę należy uformować w kulki i obtoczyć w kakao najwyższej jakości lub w samodzielnie przygotowanej polewie z gorzkiej czekolady. Połączenie delikatnego sera o rumowym posmaku, orzechów i gorzkawego, klasycznego, czekoladowego smaku dostarczy Twojemu gościowi niepowtarzalnych wrażeń.

Istnieje jednak wiele innych wariantów, w których możesz przygotować trufle. Dla miłośników pikantnych, wytrawnych smaków z nutą słodkości możesz do kakao lub czekoladowej polewy dodać odrobinę sproszkowanego chili. Aby przygotować słodszą wersję trufli serowych, do masy dolej odrobinę miodu albo syropu klonowego.

Twój własny przepis

Eksperymentowanie w przygotowywaniu trufli serowych doprowadzi Cię do odkrycia swojego własnego, najsmaczniejszego i najbardziej oryginalnego przepisu na trufle z sera pleśniowego. Gdy już dojdziesz do wprawy w łączeniu smaków i odkrywaniu upodobań gości, staniesz się ekspertem od niepowtarzalnych przekąsek i starterów – wówczas ze stuprocentową celnością trafisz w gusta kulinarne osoby, którą zaprosisz na randkę przy winie.

Poznanie właściwości i, naturalnie, zalet serów pleśniowych oraz odkrycie niekonwencjonalnych połączeń ich smaków to początek wielkiej wyprawy kulinarnej. Ich wyjątkowym walorem okazuje się przede wszystkim możliwość tworzenia dowolnych kombinacji – słodkich, słonych, wytrawnych albo z kwaśnymi akcentami. Kompozycji jest nieskończenie wiele. Życzymy samych pozytywnych kulinarnych niespodzianek!

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.