Shadow

Sposób na pyszną tartę – symbol kuchni francuskiej

Francuska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Zaszczytne miejsce wśród narodowych potraw zajmuje tarta – kruche, francuskie, rzadziej drożdżowe ciasto zapiekane ze słodkim bądź wytrawnym nadzieniem. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również na zimno – na obiad, kolację, a nawet przyjęcie w domu. Swoją popularność tarta zawdzięcza nieskończonej liczbie wariacji smakowych, które zależą wyłącznie od naszej wyobraźni… i zawartości lodówki. Jak zrobić tartę idealną – prostą i wykwintną zarazem?

Uniwersalne ciasto na tartę

Sekret ciasta na tartę, które zawsze się udane jest odpowiedni balans składników. Zadbaj, by mąki było zawsze dwa razy więcej niż tłuszczu. Jeśli zależy ci, by tarta była wyjątkowo krucha, możesz nieco zwiększyć ilość tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na uniwersalne kruche ciasto do słonej i wytrawnej tarty. Kluczowe w tym, jak zrobić tartę jest wcześniejsze przygotowanie składników – powinny mieć one pokojową temperaturę.

Potrzebne składniki na formę 22 cm:

250 g mąki tortowej
125 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

Z mąki uformuj kopczyk w wgłębieniem w środku. Umieść w nim szybko posiekane masło, sól, cukier i jajko. Ręcznie połącz składniki. Zagarniaj pozostałą mąkę, ostrożnie ugniatając ciasto. Dodaj wodę i ponownie formuj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, by ciasto wyrabiać jak najkrócej – inaczej będzie zbyt zwarte i ciężkie w formowaniu. Kulę ciasta owiń w folię i wstaw do lodówki, by nieco stwardniało przed rozwałkowaniem i pieczeniem. Na tych etapach pamiętaj także, by jak najmniej ogrzewać ciasto.

Pieczenie tarty – jak sprawić, by była krucha i delikatna

W tym, jak zrobić tartę idealną ważną rolę odgrywa też proces jej pieczenia, a właściwie podpiekania. Zdaniem szefów kuchni, najlepszą metodą na przygotowanie francuskiego smakołyku, jest wstępne podpieczenie spodu, a dopiero później wypełnienie go farszem i właściwe zapieczenie. Dlaczego? Wilgotny farsz może sprawić, że spód ciasta pozostanie surowy. Dlatego najlepiej jest wyłożyć ciasto fasolą lub kulkami ceramicznymi, a następnie wstawić na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dzięki temu spód nie urośnie i będzie równomiernie dopieczony. Po tym czasie wyjmij ciasto i usuń kulki lub fasolę. Po nałożeniu farszu ponownie wstaw tartę do piekarnika na czas sprecyzowany w przepisie.

Na słodko i na słono – tarta grzechu warta

Słodka lub słona – bez względu na indywidualne preferencje, tarta to danie ekspresowe dla tych, którzy lubią pysznie zjeść, nie poświęcając wiele czasu na gotowanie. Tradycyjny francuski przysmak jest bowiem niezwykle prosty i szybki, lekki i sycący, a przy tym wszystkim – wykwintny. To sprawia, że idealnie nada się zarówno jako błyskawiczny obiad, popołudniowy poczęstunek czy wystawna kolacja.

Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Nadzienie:

sok i skórka z 2 cytryn
½ szklanki cukru pudru
100 ml śmietany 30 %
3 jajka
3 żółtka
cukier puder

Sparz 2 cytryny, a ich skórkę zetrzyj na tartę o drobnych oczkach. Do skórki dodaj wyciśnięty sok z cytryn i cukier, a następnie wymieszaj mikserem do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj śmietanę kremówkę, 3 całe jajka, a na koniec 3 żółtka. Gdy składniki się połączą, przelej masę na podpieczony spód tarty. Zapiekaj ją kwadrans w 180 stopniach. Podawaj posypaną cukrem pudrem.

Serowa tarta ze szpinakiem

Nadzienie:

400 g szpinaku mrożonego lub świeżego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
150 g sera feta
100 g sera pleśniowego blue
50 g parmezanu
2 łyżki serka ricotta
3 ząbki czosnku
sól i pieprz

Szpinak podduś z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj jogurt i serek typu ricotta, całość wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszony ser pleśniowy, ser feta oraz parmezan. Podsmażony farsz z rozpuszczonymi serami wyłóż na przypieczone wcześniej ciasto. Tartę zapiekaj 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Polecamy również przepis na pyszne, mocno czekoladowe brownie.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *