Sałatki warzywne, owocowe, z makaronem, z ryżem czy tez z ziemniakami to danie szybkie, sprawdzone i pasujące na wiele okazji. Warto mieć kilka takich sprawdzonych przepisów, aby potem móc wyczarować je na przyjęcie dla gości lub dla swojej rodziny na obiad czy kolację.
Jak już wspomnieliśmy, sałatki pasują zarówno na wyjątkowe okazje jak i na te codzienne. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować, udekorować i podać. Poniżej kilka propozycji na sałatki szybkie, takie codzienne, gdy wpadną niespodziewani goście, a my nie mamy nic innego do podania:
1.Sałatka mieszana -to propozycja do podania na kolację lub dla niespodziewanych gości. Składniki tej sałatki będą, więc uzależnione do tego, co mamy akurat w lodówce. Zatem drobno kroimy wędliny lub mięso z rosołu. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, ogórka konserwowego, rzodkiewkę, paprykę, pora lub wszelkie inne warzywa, którymi aktualnie dysponujemy. Jeżeli te ilości będą zbyt małe, to możemy ugotować kilka garści drobnego makaronu i również dodać do swojej sałatki. Teraz wszystko mieszamy, dodajemy mały jogurt naturalny, łyżkę musztardy, łyżkę ketchupu, przyprawiamy granulowanym czosnkiem, pieprzem i solą do smaku.
2. Sałatka ziemniaczana: potrzebujemy kilka ugotowanych w mundurkach ziemniaków, kilka marchewek, ogórki kiszone i kilka cebul. Wszystko kroimy na drobną kostkę, dodajemy dwie łyżki majonezu, dwie łyżki musztardy, odrobinę octu winnego, pieprz i sól. Wszystko mieszamy i mamy pyszną sałatkę, która smakuje zarówno solo jak i jako dodatek do mięs.
3.Sałatka z selera: do jej wykonania będziemy potrzebować słoiczek selera pociętego w paseczki, puszkę kukurydzy konserwowej, kilka ugotowanych na twardo jaj, 1 cebulę i kilka ogórków konserwowych. Warzywa oraz jajka kroimy w kostkę, wszytko mieszamy razem z selerem, dodajemy słoiczek majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Sałatki na przyjęcia:
1.Sałatka warstwowa: potrzebujemy dwie, usmażone piersi z kurczaka, sałatę pekińską, puszkę kukurydzy konserwowej, kilka ogórków konserwowych i czerwonej papryki, 2- 3 cebule. Wszystkie składniki drobno kroimy i układamy na przemian z szklanym naczyniu, tak, aby utworzyły się kolorowe warstwy. Pomiędzy każdą warstwę wlewamy kilka łyżek sosu czosnkowego i majonezu, delikatnie doprawiamy też solą i pieprzem. Wierzchnią warstwą powinna być sałata, która udekorujemy różyczkami z papryki czerwonej.
2. Sałatka z krewetkami: do jej wykonania potrzebujemy drobnych krewetek, które smażymy na głębokim tłuszczu, a następnie je odsączamy na sitku. Teraz kroimy w podłużne paski paprykę, warto zaopatrzyć się zarówno w żółtą, czerwoną jak i zieloną. Następnie kroimy w talarki czerwoną cebulę i kilka ogórków konserwowych. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt naturalny, kilka łyżek majonezu, granulowany czosnek, pieprz i sól do smaku. Posypujemy natką pietruszki.