Ryby to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega 3, 6, i 9, które to są niezbędne dla naszego organizmu. Chronią one nas przed wieloma chorobami, są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka, wspomagają odporność a także wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie.

W diecie Polaków wciąż jest ich za mało, gdyż nie spożywamy takich ilości ryb jak to robią mieszkańcy krajów śródziemnomorskich.

Niby wiemy o tym, a wciąż ryba ląduje na naszych stołach tylko, co jakiś czas. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych omega, to powinniśmy dania rybne spożywać przynajmniej trzy razy w tygodniu. Jak jest u was?

Poniżej kilka prostych i smacznych dań na bazie ryb:

1. Zapiekanka rybna:
-kilka filetów dorsza(kroimy na grubą kostkę, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut)
-cebulę i słodką paprykę kroimy w talarki i paski(podsmażamy chwilkę na patelni)
-rybę obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor
-do żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw, na to usmażone filety i całość znów przykrywamy warzywami
-wierzch posypujemy startym żółtym serem
-zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni
-podajemy z zieloną sałatą.

2.Pstrąg z owocami:
-tuszki pstrąga dokładni myjemy, osuszamy i doprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do ryb
-do każdej tuszki wkładamy kilka cząstek pomarańczy
-tuszki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w piekarniku
-rozcinamy folię i przypiekamy nasze tuszki na złoty kolor.

3.Karp w sosie pomidorowo- paprykowym:
-filety karpia bez ości doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny
-podsmażamy z każdej strony na patelni
-marchewkę, paprykę, cebulę i pomidory drobno kroimy i wrzucamy do patelni z rybą
-podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do ryb
-przykrywamy i dusimy do miękkości
-danie podajemy posypane natką pietruszki.

4. Ryba w cieście:
-filety dorsza kroimy na zgrabne kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb
-delikatnie obsmażamy z jednej strony
-gotowe ciasto francuskie kroimy na takie kawałki, aby można było w nie zawinąć cząstki ryby
-zawijańce układamy na blaszce, smarujemy jajkiem
-pieczemy aż nasze ciasto nabierze złotego koloru
-podajemy z sosem czosnkowym.

5. Zupa rybna:
-całe tuszki ryby wraz z ośćmi wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
-dodajemy cebulę, kilka pietruszek i marchewek, pora
-wszystko razem gotujemy do miękkości
-odcedzamy rosołek, pozostawiając jedynie w nim marchewki i pietruszkę
-miksujemy wszystko dokładnie robotem na gładką masę
-doprawiamy grubo zmielonym pieprzem, solą, czosnkiem i tymiankiem
-podajemy z kleksem jogurtu i drobno posiekanym koperkiem.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

W środę, 22 listopada w warszawskiej restauracji Endorfina Foksal odbyła się trzecia edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Gwiazd. Rywalizacji gotujących aktorów,