Shadow

Rosół na kilka sposobów

Chyba nie ma takiej osoby w naszej szerokości geograficznej, która nie wiedziałaby co to rosół. Znają ten smak zarówno dorośli jak i dzieci. Lubimy zajadać się tym daniem na co dzień a także i od święta.

Na początek przypomnimy, że rosół to wywar z mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego. W naszych domach najczęściej króluje ten pierwszy lub mieszany drobiowo- wołowy. Gotuje się go zawsze z dużym dodatkiem warzyw i koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby był gotowany na małym ogniu. To da nam gwarancję, że rosół będzie klarowny i czysty.

Dlatego, że rosół króluje na naszych stołach dość często, to warto zastanowić się nad innymi formami jego podania, tak aby w prosty sposób sprawić, żeby było to zupełnie inne danie.

Rosół podajemy najczęściej w formie klasycznej, czyli z makaronem. Dodajemy do tego troszkę pieprzu i zjadamy ze smakiem zwłaszcza w porze zimowej.

Spróbujmy więc na początek ten klasyczny makaron zastąpić groszkiem ptysiowym i wówczas nasza zupa nabierze zupełnie innego charakteru. Do każdego talerza z gorącym rosołkiem wsypujemy gotowy groszek ptysiowy i dajemy kleks jogurtu naturalnego. Wszystko posypujemy obficie natką pietruszki. Wygląda takie danie apetycznie, odświętnie i naprawdę obłędnie smakuje.

Na rosołku drobiowym można zrobić też wiele smacznych i szybkich zup. Wystarczy do niego dodać kilka pokrojonych ziemniaków, warzyw i mamy pyszną zupę jarzynowo- rosołową.

Gdy do rosołu dodamy ziemniaki i starte na tarce ogórki kiszone, to uzyskamy pyszną ogórkową. Na końcu wystarczy ją zabielić jogurtem lub śmietaną i obiad gotowy.

Na rosołku wieprzowym można zrobić pyszną grochówkę. Wystarczy do rosołku wrzucić ziemniaki, kilka pokrojonych drobno marchewek i cebulę. Gdy będą miękkie dodajemy puszkę fasolki i gotuje wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Dodajemy majeranek, granulowany czosnek i słodką paprykę. Cebulkę podsmażamy na masełku, dodajemy trochę mąki, mieszamy i wszystko razem dodajemy do zupy. Mieszamy i zupkę mamy gotową.

Gdy zostanie nam trochę wolnego, czystego rosołu, to warto go wystudzić i wlać do foremek od kostek lodu. Wkładamy je do zamrażalnika i przechowujemy zamrożone. Będzie to doskonały dodatek i przyprawa do naszych kolejnych dań.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *