Shadow

3 propozycje na szybkie dania z ziemniaków

Ziemniaki to bardzo wdzięczny, tani i smaczny produkt. W odpowiednim zestawieniu mogą być daniem głównym ale również idealnie pasują w formie dodatku. Do tego są bardzo zdrowe i posiadają niewiele kalorii.

Poniżej przedstawimy kilka szybkich i smacznych dań, które każdy z nas bez problemu może odtworzyć w swoim domu:

  1. Ziemniaki faszerowane. Można oczywiście faszerować je na tysiące sposobów, jednak my dziś postawimy na klasykę i nafaszerujemy ziemniaczki pieczarkami z cebulką. Najpierw obieramy ziemniaki i 10 minut gotuje w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, odcinamy okrągły wierzch z każdej strony tak, aby ziemniak mógł stać w pionie. Teraz małą łyżeczką wydrążamy ze środka miąższ, uważając aby nie zniszczyć jego ścianek. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do tego starty na drobnej tarce żółty ser, sól, pieprz ziołowy i wydrążony wczesnej miąższ z ziemniaków. Ziemniaki wkładamy do nasmarowanej masłem formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po upływie 20 minut wyciągamy formę i posypujemy ziemniaczki z wierzchu żółtym serem i przyprawą do ziemniaków, znów zapiekamy przez około 10 minut. Gdy ser się rozpuści podlewamy ziemniaki szklanką rosołu  i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
  2. Kotlety ziemniaczane. Teraz idealny przepis dla jaroszy, gdyż nie będzie w nim ani odrobiny mięsa. Gotujemy dwa jajka na twardo i po ostudzeniu kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i również drobno kroimy, ziemniaki gotujemy i mielimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy grubo zmielonym pieprzem, przyprawą do ziemniaków i  solą. Formujemy małe kotleciki, które przed smażeniem maczamy dodatkowo w mące i roztrzepanym jajku. Smażymy krótko na patelni na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami i sosem czosnkowym.
  3. Placuszki ziemniaczane. Złote paluszki przypadną do gustu zarówno tym młodszym jak i starszym. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na grubej tarce, dodać posiekaną cebulkę, drobno pokrojoną pierś z kurczaka i puszkę kukurydzy konserwowej. Wbijamy do tego surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem i formujemy łyżką na patelni małe placuszki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju i odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z surówką z białej kapusty i sosem jogurtowym.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *