Shadow

Pierogi w kilku odsłonach

Każdy z nas lubi pierogi. Jedni przepadają za ruskimi, inni z truskawkami, a jeszcze inni za takimi z kiszoną kapustą. Gustów jest wiele i sposobów na przyrządzenie smacznych pierożków również. Przyjrzyjmy się więc kilku przepisom z bliska i sprawdźmy potem na własnym podniebieniu czy dobrze smakują.

Podstawowe ciasto na pierogi:

Mąka, odrobina soli i ciepłej wody. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby dodajemy wody tyle i ciasto zabierze. Ciasto po wyrobieniu ma być gładkie, elastyczne i nie kleiste. Nie wolno więc dodawać zbyt gorącej wody tylko ciepłą. Ciasto przed lepieniem warto odstawić przynajmniej na kilka minut, jednak zawsze należy pamiętać o przykryciu go ściereczką.

  1. Pierogi z owocami. Do zrobienia pierożków idealnie pasują truskawki lub jagody. Można lepić pierożki zarówno ze świeżych owoców jak i z takich mrożonych. Łatwiejsze jest jednak lepienie z owoców zamrożonych. Z ciasta wykrawamy za pomocą szklanki koła, na każdym z nich kładziemy truskawkę lub łyżkę jagód, zlepiamy brzegi i odstawiamy do gotowania. Podajemy posypane cukrem.
  2. Pierogi z kapustą i grzybami. Kojarzone są oczywiście ze świętami, choć smakują tak wybornie, że warto je robić o wiele częściej. Kapustę i grzyby gotujemy, mielimy przez maszynkę i podsmażamy z cebulką na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem traktujemy nasze pierożki, które potem wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Podajemy z duszoną cebulką.
  3. Pierogi ze szpinaku. Szpinak dusimy z dużą ilością czosnku, doprawiamy solą i pieprze, dodajemy kilka kawałków fety, mieszamy. Taki farsz wykładamy na wykrojone wcześniej koło z ciasta i formujemy z nich pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy polane sosem czosnkowym.
  4. Pierogi zapiekane. Z ciasta wykrawamy krążki. Paprykę, cebulkę, pieczarki i ser żółty drobno kroimy, mieszamy razem i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały farsz wykładamy na krążki ciasta i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy krótko do wypłynięcia pierożków. Przelewamy je na sicie zimną wodą i odsączamy. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i zapiekamy w piekarniku aż się zrumienią. Podajemy polane jogurtem naturalnym.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *