Shadow

Kawa wegańska nie tylko dla wegan

Breakfast coffee in elegant glassware

Weganizm obecnie zyskuje coraz większe grono zainteresowanych. To nie tylko sposób na wyjątkową dietę, ale w szerszym rozumieniu jest to filozofia i styl życia. Czym zatem charakteryzuje się weganizm?

Głównym jego wyznacznikiem jest rezygnacja z jedzenia produktów zwierzęcych. Nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o wyeliminowanie z diety mięsa, ale także wszystkich innych produktów, które pochodzą od zwierząt, przykładowo jajek czy nawet miodu.

Weganie nie tylko nie jedzą produktów, które mają cokolwiek wspólnego ze zwierzętami, ale też dodatkowo nie noszą ubrań przykładowo zwełny czy skóry zwierząt, nie chodzą do zoo czy cyrku. Ogólnie, całkowicie przeciwstawiają się jakiemukolwiek wykorzystywaniu zwierząt. Jedni stają się weganami ze względów religijnych, dla innych zaś najważniejsza jest kwestia ekologii czy etyki.

Kawa wegańska

Ale, co z tym wszystkim wspólnego ma kawa (https://przepisynakawe.pl/kawy-jacobs)? Jest to produkt niezwykle „wdzięczny”, z którym można eksperymentować na wiele różnych sposobów. A jednym z ciekawszych pomysłów jest spróbowanie kawy w typowo wegańskim wydaniu. Nie trzeba od razu przechodzić na weganizm, ale bez wątpienia warto poszerzać horyzonty, otworzyć się na nowe smaki i doznania.

Mleko wegańskie czyli…

Mleko wegańskie to takie mleko, które nie pochodzi od zwierząt. Wśród interesujących napojów tego rodzaju warto wymienić mleko sojowe, kokosowe, ryżowe, a także mleko z nerkowców, migdałów czy batatów. Każde z nich ma ciekawy, charakterystyczny smak, który idealnie współgra z mocnym espresso!

Kawa mrożona z mlekiem na bazie nerkowców

Choć póki co upały jeszcze nam nie grożą, warto poeksperymentować nieco z kawą mrożoną w zupełnie nowej odsłonie. Jest idealna nie tylko na ochłodzenie w czasie, gdy żar leje się z nieba, ale też całkiem śmiało może być podawana jako wyjątkowy deser.

Składniki (na 0,5 l kawy):

  • 2 szklanki mocnej kawy
  • 2 duże łyżki nerkowców (około 30g)
  • 2 świeże daktyle
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • kostki lodu

Parzymy kawę, najlepiej dzień wcześniej i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli lubimy mocną kawę, warto zrobić ją z podwójnej porcji, ponieważ zarówno lód jak i nerkowce nieco osłabiają jej smak. Jeśli zaś wolimy kawę w łagodniejszym wydaniu, przygotowujemy ją ze standardowej porcji.

Orzechy nerkowca wsypujemy do miski/szklanki i zalewamy zimną wodą. Najlepiej na całą noc, podobnie jak kawę, ale jeśli nie chcemy czekać tak długo, wystarczy, że będą się moczyć dwie godziny. Po upływie tego czasu wylewamy wodę i myjemy nerkowce.

Wszystkie składniki, tj. kawę, nerkowce, daktyle, przyprawy, wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy, aż płyn stanie się gładki i zrobi się duża, gęsta pianka. Na dno szklanek układamy lód i zalewamy go kawą. Gotowe!

Przygotowana w ten sposób kawa jest wyjątkowo kremowa i gładka, ma charakterystyczny słodki smak. Pomimo tego, że nie używamy do niej zwykłego mleka, śmietanki i cukru, piana jest bardzo puszysta i gęsta.

Kawa bananowo-sezamowa

Oto kolejny przykład bardzo ciekawej kawy wegańskiej. Ponownie, do jej przygotowania nie używamy mleka krowiego ani cukru. Mimo to jest to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • łyżka ulubionej kawy
  • 1 łyżka pasty tahini (pasta na bazie nasion sezamu)
  • pół banana
  • 1 łyżeczka melasy z chleba świętojańskiego
  • 1/3 szkl. mleka kokosowego (lub innego wegańskiego)
  • odrobina imbiru w proszku

Parzymy ulubioną kawę i odcedzamy w celu pozbycia się fusów (ewentualnie możemy użyć kawy rozpuszczalnej). Wrzucamy do blendera pastę tahini, melasę, banana, imbir – miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy do kawy i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Smakuje? Stwórz własną kawę wegańską!

Jak już wspomnieliśmy, z kawą można eksperymentować na wiele różnych sposobów i zazwyczaj efekty takich eksperymentów sąnadzwyczaj udane! Jeśli lubimy słodką, kremową kawę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować zrobić ją przykładowo z dodatkiemmleka kokosowego, sojowego czy ryżowego – wbrew pozorom naprawdę dobrze się spienia. Kawa „lubi” takie owoce jak przykładowogruszki czy śliwki, idealnie pasują do niej wszelkie orzechy (można sięgnąć również po syropy z orzechów).

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *