4-filizanka-kawy

Kawa korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, pobudza krążenie, a nawet pomaga schudnąć. Na smak kawy wpływa rodzaj użytych w mieszance ziaren, ale przede wszystkim sposób w jaki są ostatecznie prażone w palarniach.

Kawa kojarzy się z poranną pobudką i zastrzykiem energii, ale jest również napojem, którym możemy się delektować. Żaden inny napar na świecie nie występuje w tylu wariantach i nie jest podawany na tak dużo sposobów. Mieszanki dostępne są w trzech rodzajach – jako kawa ziarnista, kawa mielona i rozpuszczalna. Oprócz tego produkuje się całą gamę dodatków smakowych oraz kawę aromatyzowaną, która jest najmłodszym rodzajem na rynku.

Kawę smakową możemy uzyskać poprzez dodanie syropu o określonym aromacie lub kupić gotową mieszankę. W pierwszym przypadku możemy samodzielnie regulować moc aromatu, co jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które traktują kawę jako deser lub dodatek do podwieczorku.

Niedawno na rynku pojawiły się gotowe kawy aromatyzowane, sprzedawane jako kawa mielona lub ziarnista. W tym wypadku, ziarna spryskuje się po paleniu specjalnymi syropami, które następnie nadają im określony posmak. Do wyboru mamy całą gamę aromatów: orzech, rum, Irish Whisky, cytryna, Irish Cream, wanilia, advocat, amaretto, cynamon, karmel, czekolada, a nawet czekolada z miętą oraz mieszanki smaków. Kawa aromatyzowana nie zawiera cukru, który z kolei jest obecny w dużych ilościach w syropach do kawy. Z tego powodu jest polecana osobom, które nie przepadają za słodkimi napojami lub nie mogą ich pijać.

4-kawa

Niektórzy znawcy zaznaczają, że dodatki smakowe zabijają prawdziwy smak kawy i nie mają już wiele wspólnego z jej prawdziwym aromatem. Jest to oczywiście kwestią gustu. Pojawiają się również opinie, że do jej produkcji używane są ziarna gorszej jakości, co nie jest prawdą. Wystarczy dobrze przyjrzeć się etykiecie i kupować tylko takie produkty, które są dobrze opisane i wskazują jakie gatunki zostały użyte do skomponowania mieszanki. Kawa aromatyzowana z reguły jest w tej samej cenie co dobrej jakości mieszanki lub nieznacznie droższa.

Jeżeli przyjdzie nas ochota na spróbowanie nowego smaku, warto wybrać produkt aromatyzowany naturalnymi syropami. Są dużo wartościowsze, nie mają sztucznych barwników, konserwantów, cukru, a ich zapach w niczym nie ustępuje syntetycznym. Wiele smakoszy samodzielnie dodaje do gotowego naparu szczyptę cynamonu, rozpuszczalną czekoladę, odrobinę ekstraktu waniliowego lub parzy kawę wraz z laską wanilii. Duży wybór kaw mielonych, które można użyć np. do przyrządzenia aromatyzowanego napoju według własnego pomysłu można znaleźć tutaj: http://www.domkawy.pl/pol_m_Kawa-mielona-159.html.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Od kiedy odkryto, że picie kawy jest dobre i pobudza cały czas starano się udoskonalić jej parzenie. I chociaż przez