Pierogi to prawdziwy przysmak z dzieciństwa dla wielu z nas. Często z tęsknotą wspominamy lata dzieciństwa, gdy chodziliśmy po szkole na wspaniałe pierogi do babci. Oczywiście tylko u niej smakowały wyjątkowo, i bez znaczenia nawet było czy są z jagodami, truskawkami czy też z serem. Warto, zatem poznać sposób na zrobienie tego pysznego dania, tak, aby i potem nasze pociechy miały co wspominać.
Jak ugotować pierogi?
Ugotowanie pierogów jest zasadniczo proste, choć nie każdemu one wychodzą dobrze. Kluczem tutaj jest dobrze zrobione ciasto, dobór składników, odpowiednie wyrobienie i rozwałkowanie. Ciasto musi być cieniutkie, ale w taki sposób, aby się nie rozpadało w gotowaniu. Zatem musi być również sprężyste i elastyczne. Choć znajdziemy wiele przepisów na ciasto pierogowe, to jednak najlepiej robić je z własnych proporcji, a po jakimś czasie tak udoskonalimy swój przepis, że będzie najlepszy na świecie.
Wykonanie:
-do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli
-wlewamy ciepłą wodę ciągle mieszając, wody tyle, ile zabierze ciasto
-na koniec dodajemy kilka łyżek oliwy
-wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i gładkie, nie może być ani zbyt suche, ani też wilgotne
-odstawiamy, aby odpoczęło na kilkanaście minut
-wałkujemy cieniutko
-wykrawamy kształty
-napełniamy farszem i sklejamy
-gotujemy we wrzącej wodzie ze szczyptą soli
-gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3 minut i wyciągamy na sitko
-przelewamy zimną wodą i gotowe.
Choć niewątpliwie najważniejsze w pierogach jest dobre ciasto, to jednak smaczny farsz dopełni ich całości. Pierogi pyszne są zarówno na słodko: z jagodami czy truskawkami, jak i na słono: z serem, ziemniakami czy też kaszą.