Shadow

Jak ugotować pierogi?

9232627714_0d9c81ab85_k

Pierogi to prawdziwy przysmak z dzieciństwa dla wielu z nas. Często z tęsknotą wspominamy lata dzieciństwa, gdy chodziliśmy po szkole na wspaniałe pierogi do babci. Oczywiście tylko u niej smakowały wyjątkowo, i bez znaczenia nawet było czy są z jagodami, truskawkami czy też z serem. Warto, zatem poznać sposób na zrobienie tego pysznego dania, tak, aby i potem nasze pociechy miały co wspominać.

 

Jak ugotować pierogi?

 

Ugotowanie pierogów jest zasadniczo proste, choć nie każdemu one wychodzą dobrze. Kluczem tutaj jest dobrze zrobione ciasto, dobór składników, odpowiednie wyrobienie i rozwałkowanie. Ciasto musi być cieniutkie, ale w taki sposób, aby się nie rozpadało w gotowaniu. Zatem musi być również sprężyste i elastyczne. Choć znajdziemy wiele przepisów na ciasto pierogowe, to jednak najlepiej robić je z własnych proporcji, a po jakimś czasie tak udoskonalimy swój przepis, że będzie najlepszy na świecie.

Wykonanie:

-do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli

-wlewamy ciepłą wodę ciągle mieszając, wody tyle, ile zabierze ciasto

-na koniec dodajemy kilka łyżek oliwy

-wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i gładkie, nie może być ani zbyt suche, ani też wilgotne

-odstawiamy, aby odpoczęło na kilkanaście minut

-wałkujemy cieniutko

-wykrawamy kształty

-napełniamy farszem i sklejamy

-gotujemy we wrzącej wodzie ze szczyptą soli

-gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3 minut i wyciągamy na sitko

-przelewamy zimną wodą i gotowe.

 

Choć niewątpliwie najważniejsze w pierogach jest dobre ciasto, to jednak smaczny farsz dopełni ich całości. Pierogi pyszne są zarówno na słodko: z jagodami czy truskawkami, jak i na słono: z serem, ziemniakami czy też kaszą.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *