3068166306_2b8774cfea_b

Bary sushi powstają w Polsce jak grzyby po deszczu. Można je znaleźć zarówno w wielkich aglomeracjach jak i małych miejscowościach. Choć potrawa całkiem inna od naszych rodzimych smaków, to wielu naszych rodaków w niej zasmakowało.

 

Historia sushi jest bardzo zawiła i bardzo długa. Przeważnie słyszymy, że jest to potrawa japońska, gdyż tam właśnie głównie się ją jada. Początki jednak sięgają nie Japonii a Chin. Japończycy zaczerpnęli pomysł od Chińczyków, jednak sposób przyrządzania potrawy dość znacznie różni się od pierwowzoru. Sushi, które znamy obecnie jest właśnie tą modyfikacją japońską i dlatego często mówi się o pochodzeniu potrawy właśnie z tego kraju.

 

Tradycyjnie sushi jada się rękoma, dlatego też podawane są przed jedzeniem miseczki z wodą do ich obmycia. W Polsce się raczej tego nie praktykuje, gdyż jemy je głównie pałeczkami. Jeżeli decydujemy się jednak na pałeczki, to musimy pamiętać o tym, że nie nabijamy roladek, tylko chwytamy po bokach. Roladki należy maczać przed zjedzeniem w sosie sojowym i całe wkładać do ust. Jeżeli sami skusimy się o zrobienie sushi, to pamiętajmy o tym, że roladki muszą być bardzo małe, takie na jeden kęs.

W zestawie sushi znajduje się oprócz sosu jeszcze imbir, który przegryza się pomiędzy poszczególnymi smakami, w celu oczyszczenia kubków smakowych.

Potrawy te powinno jeść się w określonej kolejności, od smaków delikatniejszych do mocniejszych. Zawsze rozpoczynamy od tych, które podawane są na ciepło, jak na przykład sushi z węgorzem lub od tych roladek, które są zawinięte w liście norii. Liść szybko traci swoją kruchość i gdy dłużej postoi jest niezbyt smaczne.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Dieta pudełkowa wielu osobom nadal kojarzy się z czymś nieosiągalnym. Prawda jednak jest tak, że coraz więcej firm cateringowych zakłada