Zewsząd jesteśmy bombardowani hasłami o zdrowym odżywianiu, zdrowym stylu życia, szczupłej sylwetce i fit wyglądzie. Wielki firmy promują swoje produkty wykorzystując do tego wysportowanych młodych ludzi i my sami również tacy pragniemy być.
Nasze pragnienia skierowane są głównie na piękny i szczupły wygląd, gdyż wydaje się nam, że jak będziemy szczupli, to wszystkie nasze problemy znikną.
Choć rzeczywiście szczupłą sylwetka wygląda ładnie i jest to zapewne zdrowsze niż bycie otyłym, to jednak zawsze na pierwszym miejscu powinno być nasze zdrowie. Zatem odchudzamy się nie dla ładnego wyglądu, ale dla zdrowia.
Zastanówmy się zatem nad tym, co kryje się za wszechobecnymi słowami: zdrowe odżywianie?
Nie jest to wcale jak wydaje się dużej grupie ludzi odchudzanie, czy stosowanie drastycznych diet. Zdrowe odżywianie polega na racjonalnym żywieniu przez całe nasze życie, a nie przez jakiś określony czas. Odżywianie, które dostarczać nam będzie wszystkich składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zatem w zdrowej i prawidłowej diecie powinny znaleźć się zarówno białka, tłuszcze, węglowodany ale wszystko w odpowiednich proporcjach i ilościach, które powinny być dopasowane do wieku, płci, stanu zdrowia i trybu życia. Oczywiście nie może w diecie zabraknąć warzyw i owoców, które są głównym składnikiem błonnika, dzięki któremu nasze jelita i cały układ pokarmowy działają sprawniej.
W naszej zdrowej diecie powinniśmy unikać lub też najlepiej całkowicie zrezygnować z produktów przetworzonych, które zawierają w swoim składzie mnóstwo związków sztucznych, które są dla naszego zdrowia szkodliwe.
Unikamy więc ciasteczek, półproduktów, chipsów, paluszków i tego typu sztucznych przekąsek. Unikamy również cukru, a gdy już musimy zrobić coś słodkiego, to najlepiej zastąpić go stewią czy miodem.
Komponując naszą dietę pamiętajmy o tym, że wpływa ona bezpośrednio na naszą odporność i tym samym na nasze zdrowie.
Warto też wiedzieć, że jest pewna szczególna grupa produktów, która podnosi odporność i chroni nas przed wirusami i bakteriami. Możemy do tej grupy zaliczyć: wszelkie kiszonki typu ogórki, kapusta czy kiszone buraczki, surowy czosnek i cebula, cytryna, kefir, maślanka i jogurt naturalny. Powinny one znaleźć się w naszej codziennej diecie i nigdy nie wolno o nich zapominać.