Shadow

Jajka – podstawowy składnik w każdej kuchni

food-eggs

Jajko są podstawowym składnikiem każdej kuchni i trudno jest się bez nich obejść. Smaczne, zdrowe, tanie i łatwe do przyrządzenia. Właściwie trudne w 100% do zastąpienia i dlatego warto znać kilka ciekawych i prostych przepisów z ich zastosowaniem.

Jajka znajdziemy w każdej kuchni, dlatego warto znać parę sprytnych przepisów, które uratują nas gdy wpadną do nas niespodziewani goście.

Na pierwszy rzut podamy prosty i zawsze skuteczny sposób na szybkie i tanie ciasto biszkoptowe. Wystarczy 10-20 jajek, a jest to uzależnione od formy, w której będziemy piec ciasto. Do tego mąką, cukier i odrobina proszku do pieczenia. Mąki i cukru zawsze tyle samo łyżek ile dajemy sztuk jajek, tak więc jak robimy na 15 jajkach, to dodajemy 15 łyżek mąki i cukru itd. Pamiętajmy też o tym, aby mąka była zawsze przesiana przez sito, to da nam gwarancję, że ciasto będzie puszyste i delikatne. Teraz przystępujemy do pracy:

-ucieramy żółtka z cukrem
-dodajemy przesianą mąkę i mieszamy
-ubijamy na sztywno pianę i delikatnie mieszamy z żółtkami
-posypujemy ulubionymi owocami sezonowymi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
-wyciągamy i uderzamy tortownicą o podłogę( warto podłożyć ręcznik)
-wkładamy do piekarnika, który powinien być już wyłączony i mieć uchylone drzwiczki
-po 15 minutach wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem i pyszny deser gotowy.

Kolejny sposób na szybkie danie z jajkami to sałatka. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w cząstki i dodajemy do kruchej sałaty, do tego kilka pomidorków koktajlowych, ser feta, oliwki i przyprawy do smaku. Polewamy wszystko oliwą i podajemy na stół.

Jajka fajnie łączą się również z tuńczykiem, więc warto niekiedy zastąpić fetę właśnie tą rybą i również wyjdzie nam pyszna i lekka sałatka.

Kolejny przepis to kotleciki jajeczne. Wystarczy ugotować kilka jajek, drobno pokroić, dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek, dodać jedno surowe jajko i troszkę bułki tartej. Masę mieszamy i formujemy kotleciki, które panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju i podajemy do sałatki z pomidorów.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *