Nie od dziś wiadomo, że owoce to bardzo cenne źródło wielu witamin i minerałów. W związku z tym dietetycy zalecają aby w naszym dziennym menu znalazło się przynajmniej trzy porcje tych soczystych smakołyków.
Choć owoce zawierają sporą ilość cukru, to warto po nie sięgać jak najczęściej gdyż jak powiedzieliśmy na początku, są one cennym źródłem witamin i minerałów. Również osoby, które są na diecie redukcyjnej powinni sięgać po tę przekąskę, choć należy je wówczas ograniczać w porze wieczorowej, właśnie ze względu na cukier.
Owoce są sprzymierzeńcem szczupłej figury gdyż zawierają mnóstwo cennego dla organizmu błonnika.
Nie zawsze mamy ochotę na jedzenie owoców, dlatego warto znać kilka sprytnych przepisów aby te owoce w naszej diecie przemycić.
Najlepszym sposobem na owocowe co nieco są sałatki. Wystarczy ulubione owoce umyć, pokroić, dodać pestki słonecznika, migdały, len, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Idealna przekąska na podwieczorek dla całej rodziny.
Kolejny pomysł na zastosowanie owoców to pyszne desery. Wystarczy do naturalnego jogurtu dodać ulubione sezonowe owoce miękkie: maliny, truskawki czy jagody. Do tego kilka łyżek otrębów, ziarenek lnu i migdałów. Wszystko blendujemy i podajemy w pucharkach lodowych.
Owoce idealnie nadają się również jako dodatek do placuszków owsianych czy do chudych mięs. Wystarczy z nich zrobić pyszny sos i podać razem z mięskiem czy plackami. Do wykonania takiego sosu idealnie nadają się jabłka, maliny, truskawki, aronia, brzoskwinie czy też żurawina. Wystarczy duże owoce pokroić, małe lekko rozdrobnić, wrzucić do garnka z odrobiną wody i wszystko razem gotować na małym ogniu. Gotujemy tak długo aż owoce się rozpadną i cała masa zgęstnieje. Tym prostym sposobem mamy pyszny sos, który jest idealnym dodatkiem do wielu dań.
Dla smakoszy słodkości mamy również coś dobrego, pyszne ciasto porzeczkowe. Wystarczy zagnieść kruche ciasto: 3 szklanki mąki, margaryna, 1 szklanka cukru, 2 jajka. Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę, na wierzch sypiemy grubą warstwę porzeczek i wszystko posypujemy kruszonką: mąka+ margaryna. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut.