
Przeciętny Polak przez miesiąc wyrzuca tyle jedzenia, że bez problemu można by tym wyżywić jeszcze trzyosobową rodzinę. To straszne, lecz prawdziwe. Choć na świecie wciąż mnóstwo ludzi, którzy cierpią i umierają z głodu, to u nas nie widzimy problemu i wciąż kupujemy i wyrzucamy. Kupujemy za dużo i nie wykorzystujemy racjonalnie jedzenia. A wystarczy naprawdę tylko zaplanować jadłospis na tydzień, zrobić listę zakupów i trzymać się jej jak zaklęcia.
Warto również wykorzystywać też dania czy produkty, które zostały przetworzone a nie zdołaliśmy ich zjeść. Najprostszy przykład to wykorzystanie warzyw z rosołu, które to większość z nas po prostu wyrzuca. A wystarczy schować do lodówki i na drugi dzień wykorzystać je do smacznej sałatki. Wystarczy pokroić warzywa, które już były przecież ugotowane, dodać trochę oliwy i pyszny dodatek do drugiego dania gotowy. Gdy do takich warzyw dodamy jeszcze mięsko, na którym gotowaliśmy rosół, przyprawimy jogurtem, aromatycznymi ziołami, to wyjdzie pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawi się jako obiad czy też kolacja.
Bardzo często zostaje nam rosół i tutaj warto go wykorzystać jako dodatek do zup czy sosów. Wystarczy wlać go do foremek na lód i zamrozić. Wspaniała alternatywa dla niezdrowych kostek, które kupujemy namiętnie w sklepach.
Z resztek wędlin czy parówek przyrządźmy smakowite leczo. Wystarczy podsmażyć wędlinę na oliwie, dodać posiekaną cebulę, paprykę, cukinię, pomidory i wszystko razem poddusić. Teraz wystarczy przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Takie leczo najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Idealne zarówno na obiad jak i kolację.
W każdym domu bardzo dużo marnuje się wszelkiej maści pieczywa. Wiadomo, każdy lubi świeże i pachnące bułeczki, więc co dzień rano kupujemy świeżutkie w piekarni. W efekcie na śmietniki trafiają tony chleba. A przecież nie ma nic lepszego niż poranne tosty dżemem. I tutaj takie czerstwe pieczywo nadaje się idealnie. Można również namoczyć kromki w rozbełtanym jajku i upiec na oliwie. Wyjdą z tego puszyste i bardzo smaczne chlebki, które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.