films42

Czujesz czasem, że masz na coś ochotę, ale nie wiesz, na co? „Zwiedzasz lodówkę”, stosujesz niemetodyczne choć gorliwe przetrząsanie szafek kuchennych i szuflad, zaglądasz z roztargnieniem pod pokrywki rondli i garnków stojących na płycie kuchennej, sprawdzasz olej we frytkownicy. Uważaj, w czasie takiej „borsuczej akcji” możesz pochłonąć więcej kalorii, niż w trakcie normalnego posiłku.

Lodówka czy piekarnik?

Zjadamy wtedy najczęściej to, czego nie trzeba przygotowywać lub przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Królują tu chipsy, orzeszki, batoniki, czekolada. W drugiej kolejności są kanapki, grzanki, tosty i zapiekanki. Jak w pierwszym wypadku wystarczy odpakować i zjeść, tak w drugim potrzebne już będą specjalne urządzenia, do których nie zawsze mamy dostęp, jak toster, opiekacz czy piekarnik.

Frytkownica gastronomiczna nie tylko do frytek

Następne w kolejce popularności są półprodukty  i garmażeria spożywcza po wstępnej obróbce kulinarnej, jak: frytki, pierogi, pyzy, mrożona pizza. W tym wypadku przydałaby się dodatkowo frytkownica, w której można szybko usmażyć nie tylko frytki, ale także pierogi, paluszki rybne, warzywa w cieście i wiele innych smakołyków (poniżej przepis na pyszne banany w cieście). Lepiej oczywiście usmażyć najpierw frytki, a później filety rybne, chyba, że ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dwukomorowej frytkownicy gastronomicznej (ich szeroki wybór na http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html).  Wtedy można smażyć dwa różne produkty w tym samym czasie bez obawy o wzajemne ich przesiąknięcie zapachami.

bananas-933201_1280

Banany w cieście koksowym

2 banany

1 jajo

½ szklanki mleka kokosowego

3 łyżki mąki

łyżka wiórków kokosowych

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka cukru

szczypta soli

Mleko ubić z jajkiem, solą i cukrem, wsypać mąkę z proszkiem, dodać wiórki kokosowe. Rozgrzać olej we frytkownicy, najlepiej kokosowy. Banany pokrojone w grube plastry zanurzać w cieście i smażyć we wrzącym oleju. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem, wanilią lub cynamonem.

spagetti-1002825_1280

Makaron w 100 odsłonach

Jeszcze innym sposobem na szybkie danie, choć wymagające już pewnego nakładu czasu i zaangażowania jest makaron. Gotuje się szybko i wystarczy zmieszać z gotowym pesto ze słoiczka, lub polać oliwą i posypać startym serem oraz bazylią. Poniżej przepis na szybki pikantny makaron. Makaron ma tę przewagę, że jest bardzo podzielny (jedną paczką możemy nakarmić kilku niespodziewanych gości). Inna jego zaleta to fakt, ze nie potrzeba do niego specjalnych sprzętów i urządzeń jak frytkownica gastronomiczna, toster czy grill.

Makaron pikantny

opakowanie makaronu (wstążki, nitki, rurki)

3-4 łyżki oliwy z oliwek

1-10 ząbków czosnku (wedle upodobania)

1-2 łyżki ziaren suszonego pieprzu (czarny, czerwony, biały, zielony)

parmezan

listki bazylii

Makaron ugotować. W tym czasie utłuc w moździerzu lub grubo posiekać nożem na desce ziarna pieprzu. Wysypać je na dobrze rozgrzaną oliwę i prażyć przez kilkanaście sekund (nie przypalić). Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać i natychmiast odstawić. Wymieszać z makaronem posypać parmezanem i listkami bazylii.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Kaszuby to region kulturowy z własnym językiem, tradycjami oraz kuchnią. To także jeden z najbardziej malowniczych rejonów Polski, pełen pagórków,