Polacy uwielbiają boczek. W rodzimej kuchni dodaje się go do zup, sosów, potraw z grilla, sałatek i wielu innych dań. Kochamy jego wyjątkowy smak, chrupkość, a także to, że pasuje zarówno do dań śniadaniowych, jak również tych jedzonych wieczorem. Nic dziwnego, że producenci boczku wychodzą naprzeciw naszym gustom i oferują coraz to nowe rozwiązania – wśród nich boczek w płacie, kawałku, plastrach czy w kostce (absolutny hit). Dlaczego ten produkt powinien znaleźć się w każdej lodówce? Zobaczmy.
Jesień to idealna pora na zacieśnienie kontaktów towarzyskich. Długie wieczory zachęcają do niespiesznych rozmów, a wspólne biesiadowanie najlepiej celebrować oczywiście przy stole. Nieodzowne jest przy tym dobre jedzenie. Potrawy z dodatkiem boczku krojonego nie są skomplikowane, dobrze smakują, pięknie wyglądają i pachną.
– Boczek to jeden z tych produktów, które warto zawsze mieć pod ręką. Jest zdrowy i dodatkowo wspaniale aromatyzuje każde danie.. Dlatego też łączy się go nie tylko z wszelkiego rodzaju zupami, makaronami, ale także np. z suszonymi śliwkami, coraz częściej używany jest również jako składnik deserów Można powiedzieć, że jest to naturalna mięsna przyprawa, która idealnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej. – mówi Daniel Ratajczak Marketing & PR Manager z firmy Kaminiarz.
Na boczek mogą skusić wszyscy, którzy chętnie eksperymentują w kuchni. Takie połączenia jak ryba, czy ser z boczkiem nie są może oczywiste, ale efektu nie powstydziłby się nawet szef najlepszej restauracji.
Boczek krojony – zawsze pod ręką
Teraz gotowanie potraw z boczkiem będzie jeszcze prostsze, bo oprócz bekonu w plastrach są w sklepach wygodne, poręczne opakowania wędzonego boczku krojonego. Wystarczy tylko wrzucić je na patelnię, by w ciągu paru minut przygotować pachnące, idealnie przyprawione małe kawałeczki boczku. Bez rozmrażania mięsa, krojenia, szukania przypraw mamy od razu pod ręką gotowy, zdrowy, naturalny dodatek do wielu dań
– Boczek w takiej postaci świetnie sprawdza się zwłaszcza w okresie jesiennym, jako dodatek do zup – dodaje Daniel Ratajczak Marketing & PR Manager firmy Kaminiarz – Poprawi sytość, smak i zapewni energię, co w przy chłodniejszych dniach ma duże znaczenie.
Boczek wędzony w kostkach to jeden z tych produktów, który zawsze warto mieć w lodówce. Łatwo komponuje się z innymi smakami i aromatami, można go dusić, smażyć i piec i w ciągu pół godziny zrobić z jego dodatkiem zdrowy, sycący, niebanalny posiłek. Potrawy z krojonym boczkiem smakują zawsze i każdemu, więc nie ma niebezpieczeństwa, że nasz wysiłek w kuchni pójdzie na marne. Boczek w takiej postaci jest też po prostu bardzo wygodny i poręczny, gdy trzeba przygotować coś „na szybko”. To idealne rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację. Nie wierzysz? Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki białego octu winnego
5 łyżek oleju
2 łyżeczki musztardy
2 cebule
100 g boczku krojonego kostka
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Odlać wodę, schłodzić, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Podgrzać wywar z warzyw lub rosół, dodać ocet, 3 łyżki oleju, musztardę, sól, pieprz i zalać nim ziemniaki. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Krojony boczek podsmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku i dusić przez ok. 5 minut.
- Połączyć z ziemniakami i odstawić na godzinę. Gdy wystygnie i smaki dobrze się przegryzą posypać (tuż przed podaniem) zielonym szczypiorkiem.