Shadow

Biszkopt – jak zrobić idealny?

japan-77988_1920

Każdy z nas lubi słodycze, zwłaszcza takie wykonywane samodzielnie w domu. Nie trzeba więc nikogo namawiać do eksperymentów kulinarnych a w szczególności do pieczenia domowych ciast.

Jednym z ciast, które lubimy, ale często boimy się  go robić jest biszkopt. Pyszne i delikatne ciasto, z którego możemy wyczarować w kilka chwil prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Zastanówmy się teraz nad tym jak zrobić biszkopt idealny i jak z nim postępować aby zawsze się udawał?

Biszkopt to przedziwne ciasto, na które nie potrzeba nawet przepisu. Wystarczy zapamiętać proporcje i kilka ważnych wskazówek:

  1. Do wyrobienia ciasta zawsze dajemy tyle samo łyżek mąki i cukru co sztuk jaj. Zatem jeżeli robimy biszkopt na dużej blaszce i chcemy żeby był wysoki, to musimy użyć około 15 jaj. Przy tej ilości dodajemy też 15 dużych łyżek mąki i cukru. Mąka musi być zawsze przesiana. Jeżeli lubimy nieco mniej słodsze ciasta to ilość cukru można zmniejszyć ale mąki absolutnie nie zmieniamy.
  2. Kolejność wykonywania czynności to: oddzielenie żółtek od białek, utarcie żółtek z cukrem, ubicie piany z białek, stopniowe dodawanie do żółtek mąki i piany, delikatne wymieszanie.
  3. Pianę możemy ubijać robotem, jednak mieszanie z mąką wykonujemy ręcznie i delikatnie.
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
  5. Po pół godzinie otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. W razie potrzeby przykrywamy wierzch papierem.
  6. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i uderzamy nic o ziemię z wysokości około 100cm. Tym sposobem sprawimy, że nagromadzone powietrze znajdzie ujście i biszkopt nam nigdy nie opadnie.
  7. Władamy znów do ciepłego ale wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go tam na 10-15 minut. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
  8. Wyciągamy biszkopt z formy na kratkę.

Tak przygotowany biszkopt jest zawsze wysoki i pulchny. Choć wydawać by się mogło, że uderzenie o ziemię go zniszczy, to jednak gdy raz spróbujecie, to już zawsze będziecie stosować ten dziwny ale skuteczny sposób.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.