Każdy z nas lubi słodycze, zwłaszcza takie wykonywane samodzielnie w domu. Nie trzeba więc nikogo namawiać do eksperymentów kulinarnych a w szczególności do pieczenia domowych ciast.
Jednym z ciast, które lubimy, ale często boimy się go robić jest biszkopt. Pyszne i delikatne ciasto, z którego możemy wyczarować w kilka chwil prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Zastanówmy się teraz nad tym jak zrobić biszkopt idealny i jak z nim postępować aby zawsze się udawał?
Biszkopt to przedziwne ciasto, na które nie potrzeba nawet przepisu. Wystarczy zapamiętać proporcje i kilka ważnych wskazówek:
- Do wyrobienia ciasta zawsze dajemy tyle samo łyżek mąki i cukru co sztuk jaj. Zatem jeżeli robimy biszkopt na dużej blaszce i chcemy żeby był wysoki, to musimy użyć około 15 jaj. Przy tej ilości dodajemy też 15 dużych łyżek mąki i cukru. Mąka musi być zawsze przesiana. Jeżeli lubimy nieco mniej słodsze ciasta to ilość cukru można zmniejszyć ale mąki absolutnie nie zmieniamy.
- Kolejność wykonywania czynności to: oddzielenie żółtek od białek, utarcie żółtek z cukrem, ubicie piany z białek, stopniowe dodawanie do żółtek mąki i piany, delikatne wymieszanie.
- Pianę możemy ubijać robotem, jednak mieszanie z mąką wykonujemy ręcznie i delikatnie.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
- Po pół godzinie otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. W razie potrzeby przykrywamy wierzch papierem.
- Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i uderzamy nic o ziemię z wysokości około 100cm. Tym sposobem sprawimy, że nagromadzone powietrze znajdzie ujście i biszkopt nam nigdy nie opadnie.
- Władamy znów do ciepłego ale wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go tam na 10-15 minut. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
- Wyciągamy biszkopt z formy na kratkę.
Tak przygotowany biszkopt jest zawsze wysoki i pulchny. Choć wydawać by się mogło, że uderzenie o ziemię go zniszczy, to jednak gdy raz spróbujecie, to już zawsze będziecie stosować ten dziwny ale skuteczny sposób.