Shadow

2 sprawdzone sposoby na uroczysty obiad

pomysły na dania obiadowe

Uroczystości rodzinne wymagają specjalnej oprawy, warto więc mieć kilka sztandarowych dań, które na pewno wyjdą i będą smakować wszystkim gościom. Od czasu do czasu warto jednak to rodzinne menu nieco odświeżyć i zaskoczyć najbliższych czymś nowym i równie smacznym.

Aby taka niespodzianka się udała, to najlepiej taki nowy przepis wcześniej sprawdzić, tak aby w dniu uroczystości nie było żadnej wpadki.

Najczęstszym daniem, które króluje na stołach w polskich domach są różne pieczenie mięsne, które są lubiane zarówno przez tych starszych jak i młodszych. Dużym plusem tego typu dań jest to, że można go przygotować wcześniej a w dniu przyjęcia tylko elegancko podać z różnymi dodatkami. Co też niezwykle istotne, bardzo łatwo taką pieczeń można nieco modyfikować, dodając na przykład inny sos czy sałatkę. W ten prosty sposób znane wszystkim danie zdobędzie zupełnie nowy wymiar i smak.

Poniżej 5 sprawdzonych sposobów na uroczysty, rodzinny obiad:

  1. Pieczeń wieprzowa w cieście francuskim: będziemy potrzebować sztuki mięsa wieprzowego, najlepiej szynki lub karkówki, którą przyprawiamy na kilka dni wcześniej tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Do oliwy dodajemy kilka łyżek musztardy i miodu i smarujemy miksturą mięso. Wkładamy do rękawa foliowego i przynajmniej przez 24 godziny trzymamy w lodówce. Tym prostym sposobem mięso stanie się miękkie, soczyste i aromatyczne. Dzień przed uroczystością wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy w foli przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy około 15-30 minut do przyrumienienia się skórki. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na deseczce. W tym czasie przygotowujemy ciasto, rozwałkowujemy i zawijamy nim ciasto tworząc rulon. Z wierzchu smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy pokrojone w plastry, z ulubionym sosem i sałatką warzywną.
  2. Ryba w warzywach. Od czasu do czasu warto na uroczystość rodzinną sprawić coś odmiennego i zdrowego. W tej roli idealnie sprawdzi się ryba, która posiada jeszcze jedną zaletę: przygotowuje się ją błyskawicznie i jest przepyszna.

Do jej przygotowania potrzebujemy filetów z ryby, które kroimy w średniej wielkości kostkę i pozbywamy się ości. Najprostszy ze sposobów to ponacinanie mięsa i skropienie sokiem z cytryny lub wyciąganie ości pęcetą. Tak przygotowane kawałki ryby solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy warzywa: słodką paprykę, cebulę i pora kroimy na paski i talarki. Teraz obtaczamy rybę w mące, jajku i smażymy na zloty kolor z każdej strony. Przed samym podam wrzucamy warzywa na patelnie, podlewamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Lekko dusimy i po kilkunastu minutach wrzucamy do nich kawałki ryby. Na wierzch wykładamy z pomidory z puszki i wszystko razem dusimy jeszcze przez kilkanaście minut. Doprawiamy bazylią, czosnkiem i jogurtem naturalnym. Podajemy od razu, tak aby było ciepłe. Idealnie smakuje do bagietek lub pieczywa czosnkowego.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *