Shadow

Wybieramy ścierki kuchenne, czyli garść wskazówek dla kupujących

scierki-kuchenne_550_big

Praktycznie każda pani domu, w wyposażeniu swojej kuchni posiada ścierki. Należą one do drobnych akcesoriów kuchennych, dlatego czasem nie zwracamy uwagę na ich jakość. Oczywiście do czasu kiedy okaże się, że taka ścierka zostawia smugi, kłaczki lub po prostu ślizga się po powierzchni naczynia, co niestety nie należy do rzadkości. Wybieranie ścierek kuchennych nie jest rzeczą trudną, jeśli jednak chcemy, by dobrze pełniły swoją funkcję i długo nam służyły warto wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas dokonywania ich zakupu.

Podstawowe wskazówki

Ściereczki wykorzystujemy głównie do wycierania rąk, naczyń i różnego typu rozlanych płynów. Dlatego też, ważne jest to by były one chłonne. Nie ma bowiem chyba nic bardziej irytującego jak osuszanie szklanek, talerzy czy innych akcesoriów kuchennych ścierką, która nie chłonie wody.

Po drugie liczy się trwałość. Ścierki wymagają częstego prania, dlatego też powinny być wykonane z materiału, który nie ulegnie szybkiemu odbarwieniu czy przetarciu. Dobra ścierka powinna estetycznie się prezentować nawet po wielokrotnym praniu.

To w jakim stopniu oba warunki będą spełnione zależy głównie od tego z jakiej tkaniny zostały wykonane ścierki. Wśród nich wciąż jednym z najpopularniejszych jest bawełna, materiał trwały i dobrze absorbujący wodę. Coraz większym uznaniem cieszą się także mikrowłókna, które dodatkowo bardzo dobrze zbierają kurz. Alternatywą dla tego typu ścierek są te płócienne, frotte oraz waflowe. Można się również spotkać ze ściereczkami tkanymi ręcznie.

sciereczka-kuchennapng

Wygląd ścierek

Nic nie stoi na przeszkodzie, by ścierki nie tylko były praktyczne, ale też by dobrze się prezentowały. Każda kobieta, które dba o estetyczny dobór każdego elementu wyposażenia pomieszczeń może wybrać ścierki kuchenne w różne wzory, a także w wersji nowoczesnej z napisami czy w monochromatycznych kolorach. Wciąż na topie pozostają ścierki w tradycyjną kratkę, która zawsze wygląda elegancko. Tym paniom, które poprzez zakup nowych ścierek chciałyby nieco ożywić przestrzeń, w której mieszkają można polecić zakup ścierek z motywem sezonowym jak np. liście jesienną porą czy płatki śniegu zimą. Możliwości jest na tyle dużo, że z pewnością każdy jest w stanie dopasować wygląd takiej ścierki do swoich preferencji.

Jak prać ścierki

Ścierki po ich użyciu pozostają wilgotne, a zatem stanowią doskonałe podłoże dla rozwoju bakterii. Z tego powodu należy je często zmieniać. Najlepszym sposobem na utrzymanie ich w czystości jest częste pranie w wysokiej temperaturze, najlepiej około 90°C. W takiej temperaturze pozbywamy się większości bakterii, a także nieestetycznego zapachu ścierek. Jeśli obawiamy się odbarwienia tkaniny lub jej skurczenia możemy nieco zmniejszyć temperaturę. Zgodnie z zaleceniami minimalna temperatura prania ścierek powinna wynieść 60°C. W przypadku trudnych do wywabienia plam, przed praniem konieczne może okazać się namoczenie ścierek. Sposobem na długotrwałe zachowanie ich nieskazitelnego wyglądu jest zmieszanie trzech łyżek boraksu z jedną łyżką sody oczyszczonej w ciepłej wodzie i zamoczenie ich przed praniem na 24 godziny. Bezwzględnie, także przed pierwszym użyciem pamiętajmy o ich wypraniu. Dzięki temu wypłukamy z materiału substancje chemiczne, a ścierka stanie się bardziej miękka i chłonna. Pierwsze kilka prań samych ścierek warto wykonać oddzielnie, a dopiero później prać je razem z innymi rzeczami w zbliżonym kolorze. Po wysuszeniu, dla estetycznego wyglądu warto je także przeprasować.

Ścierki dopasowane do naszych potrzeb

Jeśli zależy nam na tym, by ścierki, które kupimy dobrze nam służyły i były praktyczne w trakcie różnych czynności wykonywanych w kuchni powinniśmy, w zależności od celu użytkowania podzielić je na kilka grup. Przede wszystkim do wycierania różnego typu plam powinniśmy wykorzystywać inną ścierkę niż do polerowania. Splot waflowy jest bardzo chłonny dlatego też świetnie sprawdzi się w przypadku wycierania dużych powierzchni czy jako ręcznik do wycierania rąk, podobnie frotte. Bawełniane z kolei są przydatne do osuszania różnych naczyń, a przy tym, po złożeniu przydadzą się do przenoszenia gorących uchwytów garnków, pokrywek itp. O ile w przypadku tych czynności ważna jest przede wszystkim odpowiednia chłonność materiału, o tyle warto zaopatrzyć się też w kilka ścierek, które będą przede wszystkim dobrze wyglądać. Przykładowo, gdy potrzebujemy przykryć ciasto, by nie wysychało/gdy czekamy kiedy wyrośnie lub kiedy chcemy wyłożyć ścierką koszyczek z pieczywem wtedy przede wszystkim zależeć nam będzie na jej estetycznym wyglądzie dzięki czemu stanie się elementem dekoracyjnym.

Dobrej jakości ścierki zawsze w cenie

Ścierki to bardzo praktycznie akcesoria, przydatne w trakcie gotowania, pieczenia i różnego innego typu czynności, wykonywanych w kuchni. Planując ich zakup zwróćmy uwagę na materiał, z którego są wykonane, ponieważ od tego zależy ich chłonność i trwałość. Pamiętajmy także o podstawowych regułach utrzymania ich na długo w dobrym stanie czyli właściwych sposobach prania. Decydując się na zakup zainwestujmy w kilka rodzajów, dzięki czemu sprawdzimy, które najlepiej odpowiadają naszym preferencjom. Na pewno, w poszukiwaniu dobrych jakościowo ścierek oraz innych, praktycznych akcesoriów kuchennych warto zajrzeć na stronę http://www.tophaus.pl/kategoria/59-kuchnia.html, gdzie znajdziecie wysokiej jakości produkty.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *