Shadow

Szybkie i łatwe do wykonania przekąski z ciasta francuskiego.

Przygotowanie przyjęcia kojarzy się wszystkim z pracochłonnymi przygotowaniami przekąsek i dań dla gości. Czy jednak zawsze trzeba spędzać godziny w kuchni, aby przyjęcie było udane a goście najedzeni i zadowoleni?

 

Gdy lubimy urządzać domówi i zapraszać do siebie znajomych i przyjaciół, to warto poznać kilka prostych sposobów na urządzenie takiego szybkiego przyjęcia.

Jak wiadomo podstawą każdej imprezy są napoje i przekąski. Te pierwsze kupujemy gotowe w sklepie, więc nie tracimy tu zbytnio swojego czasu. Gdy dobrze zaplanujemy menu i kupimy wszystkie potrzebne składniki wcześniej, to również wszystko pójdzie szybko i sprawnie.

 

Do wykonania szybkich przekąsek podstawą będzie ciasto francuskie. Kupimy je praktycznie w każdym sklepie i jest to produkt, który uratował już życie niejednej gospodyni. Na przyjęcie możemy go użyć zarówno do wykonania słodkich jak i słonych przekąsek. Najprostsza z nich do aromatyczne paluchy:

-ciasto wałkujemy i kroimy w paski 2- 4 cm

-robimy z tych kawałków wałeczki, które posypujemy wedle uznania ziołami: bazylia, czosnek, kminek, tymianek etc. oraz solimy do smaku.

-pieczemy w piekarniku około 10 minut i podajemy z różnymi sosami.

 

Ciasteczka brzoskwiniowe:

-wałkujemy ciasto francuskie

-wykrawamy szklanką kółka

-na środek każdego kółka kładziemy połówkę brzoskwini

-pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta

-posypujemy cukrem pudrem.

 

Rolada serowo szpinakowa:

-wałkujemy płaty ciasta

-przygotowujemy farsz: szpinak, sól, pieprz, czosnek, żółty ser- przesmażamy na patelni aż składniki się połączą

-farsz wykładamy równomiernie na płatach ciasta, tak, aby brzegi około 1cm pozostały bez farszu

-zawijamy roladę i końcówkę sklejamy rozbełtanym białkiem

-pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta.

 

Ciasteczka z jabłkami:

-ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty

-jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy odrobinę cukru, wodę i przesmażamy w garnku

-na każdy z kwadratów wykładamy ok. łyżeczkę musu i składamy kwadraty na pół tak, aby powstały z nich trójkąty

-zlepiamy brzegi i smarujemy po wierzchu białkiem

-pieczemy w piekarniku około 20 minut.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *