Shadow

Szczypta smaku, czyli kilka słów na temat przypraw

przyprawy

Co daje wyrafinowany smak potrawom? Oczywiście przyprawy! Bez przypraw – chociażby takich podstawowych jak sól czy pieprz nie ma mowy o smacznym jedzeniu, a tym bardziej o pysznej kuchni. Niezależnie co gotujemy – nie obędzie się bez przypraw. Przyprawy nadają jednak smaku nie tylko jedzeniu, ale również i życiu – są stosowane jako afrodyzjaki, środki odchudzające a także naturalne lekarstwa.

Przyprawy w kuchni

Kubki smakowe człowieka na przestrzeni epok tak się rozsmakowały, że bez przypraw i ziół trudno jest się obejść. Przyprawy wydobywają z potraw specyficzne smaki, wzbogacają je, a także nadają im aromatu. Nie wszystkie jednak przyprawy będą pasować do każdego dania. Poniżej zamieszczamy małą ściągawkę.

  • Kminek – znakomicie nadaje się do dań kapustnych, pasztetów oraz pieczonych ziemniaków;
  • Tymianek – idealny do pieczonych warzyw m.in. pomidorów i bakłażanów oraz do tłustego drobiu;
  • Lubczyk – smakiem przypominam smak maggie, świetnie nadaje się do zup i sosów;
  • Kolendra – pasuje do wołowiny, a także pomidorów;
  • Rozmaryn – rewelacyjnie pasuje do ziemniaków;
  • Czosnek – wydobywa smak brokułów, brukselki czy szpinaku, z masłem idealnie nadaje się smarowania do pieczywa;
  • Koper – oczywiście świetnie sprawdza się do ziemniaków, ale również i przy łososiu oraz kalafiorze;
  • Szczypiorek – wszelkie dania na bazie jajek np. omlet czy jajecznica, pasuje także do ryb.
  • Bazylia – najczęściej dodawana do dań włoski, ale także zup np. pomidorowek;
  • Gałka muszkatołowa – nadaje się do przyprawiania mięs takich jak wołowina, drób, cielęcina i jagnięcina;
  • Kardamon – dość mało znana w Polsce przyprawa, ale pasująca do potraw mięsnych, ryb, pasztetów, sałatek, sosów, zup, naleśników, konfitur, kompotów, likierów i wódek;
  • Oregano – podobnie jak bazylia często stosowane w kuchni włoskiej, ale świetnie wzbogacające również sałatki, sosy, wędliny, ryby, pieczone mięso i ziemniaki;

Po więcej informacji na temat zastosowania przypraw w kuchni odsyłam na stronę www.kuchnia.wp.pl/query,przyprawy,szukaj.html

Przyprawy a zdrowie

Niektóre przyprawy mają zdrowotne „moce” – w szczególności pomagają w trawieniu np. melisa, mięta, oregano, szałwia, kolendra, lubczyk. Przyprawy takie jak: kminek, czosnek, kolendra, cebula zapobiegają wzdęciom, zaś np. cząber potrafi zastopować biegunkę. Swoje zdrowotne właściwości ma także imbir, który reguluje prace woreczka żółciowego oraz kardamon, który zapobiega rozwojowi bakterii.

Przyprawy a odchudzanie

Osoby pragnące mieć mieć piękne, zgrabne ciało również dostrzegły w przyprawach sprzymierzeńca w odchudzaniu. W odchudzaniu pomagają między innymi takie przyprawy jak:

  • chilli, które zmniejsza apetyt i blokuje powstawanie komórek tłuszczowych;
  • pieprz, który zwiększa ukrwienie tkanek oraz przyspiesza metabolizm;
  • bazylia – przyspiesza trawienie tłuszczy i białek w organizmie;
  • cynamon – niweluje apetyt na słodycze;
  • imbir – wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.

Przyprawy będące afrodyzjakami

Wiele osób, szczególnie kobiet poszukuje różnych nietypowych sposobów na uwodzenie. Ponoć pomagają w tym również przyprawy takie jak:

  • lubczyk, który od dawien dawna jest stosowany jako główny składnik napojów miłosnych, które mają zapewnić szczęśliwe pożycie małżeńskie;
  • czosnek + kolendra – na ich podstawie rzymianie przygotowywali winny napój miłosny, który miał pomóc w zdobyciu partnera / partnerki;
  • imbir – ma właściwości rozgrzewające, surowy świetnie nadaje się do owoców morza, które już same w sobie są afrodyzjakiem; imbir ma pobudzić życie erotyczne;
  • bazylia – składnik włoskich napojów miłosny.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *