Nie ma nic wspanialszego od kawałka domowego ciasta do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeszcze piękniejsze od doznań smakowych jednak są aromaty i klimat jaki wytwarza się w całym domu podczas pieczenia tegoż smakołyku.
Poniżej podamy kilka sprawdzonych i prostych do wykonania przepisów na smaczne ciasta domowej roboty. Nie wymagają one ani dużego nakładu pracy, ani też jakiś nadzwyczajnych zdolności. Wystarczy trzymać się przepisu, a z całą pewnością efekt zaskoczy nas i naszą rodzinę bardzo pozytywnie. Rozpoczynamy od sernika z różową pianką, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Sernik z różową pianką:
Kruche ciasto:
-2 szklanki mąki
-20 dag masła
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-1 kg sera z wiaderka
-2 jajka
-4 żółtka
-1 szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
– kisiel wiśniowy
-brzoskwinie w puszce
-6 białek
-1 szklanka cukru
-wiórka kokosowe.
Sposób wykonania: składniki na ciasto połączyć i dokładnie wyrobić, włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, piec w 180’ przez 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Najpierw utrzeć jajka z cukrem, proszek, budyń i stopniowo dodawać ser. Na końcu powoli dodajemy mleko, olej i dalej mieszamy do uzyskania jednolitej piany. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec w 180’ przez 40 minut.
Gdy sernik jest w piekarniku, przystępujemy do zrobienia bezy i tutaj należy dokładnie ubić białka z cukrem, a na końcu dodać wiśniowy budyń. Wyłożyć bezę na sernik i piec razem jeszcze przez 15- 20 minut.
Kolejny przepis to pyszne i bardzo szybkie do wykonania ciasto owocowe. Możemy do niego wykorzystać każdy rodzaj owoców, który mamy w domu albo taki, który po prostu lubimy.
Kruche ciasto z budyniową pianką:
-2 ½ szklanki mąki
-250 g zimnego masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 duże łyżki cukru
-5 żółtek
-odrobina zimnej wody.
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części, jednak powinna być trochę większa. Większą część wykładamy na blaszkę a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy piankę:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki oleju
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, budyń i olej. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na nią ulubione owoce i pozostałą cześć ciasta, którą trzemy na tarce. Pieczemy w 180’ przez 30-40 minut. Ciasto smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętajmy, aby takiego kruchego ciasta nie trzymać w lodówce, gdyż straci swoją kruchość i nie będzie już takie smaczne jak być powinno.