Shadow

Sposoby na konserwację kawiarki

Jak konserwować kawiarkę?

Smak kawy mielonej przyrządzanej w kawiarce nie ma sobie równych – przekonują amatorzy zaparzania małej czarnej tym sposobem. Aby jednak w pełni docenić walory smakowe kawy z moki, należy dbać o urządzenie, regularnie je czyszcząc. Jak to zrobić, aby… go nie uszkodzić?

Rozkładamy mokę na czynniki pierwsze

Moka nie nadaje się do zmywarki, zawsze myjemy ją ręcznie. Aluminium wchodzi w reakcje chemiczne z detergentami, dlatego kawiarkę wykonaną z tego metalu przepłukujemy albo wodą, albo z użyciem niewielkiej ilości łagodnego płynu do naczyń.
Zanim zabierzemy się do umycia kawiarki, poczekajmy aż ostygnie. Jeśli zależy nam na czasie, polejmy ją zimną wodą, przyspieszając tym samym spadek temperatury naczynia. Następnie rozłóżmy ją na poszczególne części, uważając, aby przy rozkręcaniu trzymać mokę za korpus, a nie za rączkę. W przeciwnym razie ryzykujemy uszkodzeniem urządzenia. Usuńmy fusy po kawie z sitka, wylejmy pozostałą w dolnym zbiorniczku wodę, ostrożnie wyjmijmy uszczelkę. Po umyciu kafetiery, pozostawmy ją do wyschnięcia.

Usuń kamień z kawiarki

Jeżeli nie używamy filtrowanej wody, z czasem w dolnym zbiorniczku moki może osadzać się kamień, dlatego należy regularnie, czyli raz na kilka – kilkanaście tygodni, ją odkamienić. Poprawi to nie tylko jakość samego naparu, ale również utrzyma w dobrym stanie zawór bezpieczeństwa. Zatkany zawór nie będzie w stanie odprowadzić nadmiaru pary wodnej, a to w konsekwencji może doprowadzić do wybuchu urządzenia. Jak najlepiej pozbyć się kamiennego osadu ze zbiorniczka kawiarki? Można to zrobić np. domowymi sposobami: przy użyciu mieszaniny białego octu i wody (zmieszanych w proporcji 1:2 lub 1:1 – przy uporczywym kamieniu), z wykorzystaniem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego bądź wsypując sól do wody i mieszając je (jeśli osad jest świeży i niezbyt duży). Kawiarkę z tak przygotowanym roztworem podgrzewamy, pozostawiamy jeszcze przez 20 minut po zaparzeniu. Jeżeli osad nie został usunięty całkowicie, czynność powtarzamy. Dla zniwelowania zapachu octu konieczne będzie zaparzenie samej wody w kafetierze 2-3 razy, następnie umycie w ciepłej wodzie i wysuszenie urządzenia. Jeśli zdecydujemy się na inne środki do odkamieniania, zwróćmy uwagę na to, aby nie wchodziły w reakcje chemiczne z metalami.

W razie potrzeby – wymień części

Części kawiarki mogą z czasem się wyeksploatować, dlatego nie jest niczym zaskakującym zastąpienie ich nowymi. Uszczelkę powinno się wymieniać średnio co 10 miesięcy, z wymianą sitek można zaczekać do ok. dwóch lat. Co ciekawe, w sklepach można dokupić również specjalną nakładkę, pozwalającą używać kawiarkę na kuchence indukcyjnej. Inne dostępne części zamienne do kafetiery to: lejki i zawory.
Stan kawiarki może znacząco wpływać na jakość zaparzonej w niej kawy, dlatego konserwacja urządzenia po każdym użyciu jest nawykiem, który powinien w sobie wyrobić każdy smakosz małej czarnej. Pamiętajmy, aby do moki wsypywać tylko kawę mieloną o odpowiednim stopniu rozdrobnienia. Dzięki temu unikniemy zapychania się sitka i przedostawania drobinek kawy do pojemnika z wodą. Kawę możemy rozdrobnić samodzielnie bądź kupić gotową mieszankę w sklepie. Szukajmy produktów z obrazkiem kafetiery lub odpowiednią informacją na etykiecie.
1-kafetiera
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem z kawą DomKawy.pl: http://www.domkawy.pl/.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *