Przybory kuchenne, takie jak młynki do soli czy pieprzu, solniczki oraz pieprzniczki to integralny element każdej kuchni. Trudno dziś sobie wyobrazić dobrze doprawione danie bez świeżo zmielonej soli morskiej czy ziołowego pieprzu. Młynki do przypraw nie tylko wpływają na walory kulinarne przygotowywanych przez nas potraw, ale również wspaniale prezentują się w nowoczesnej i designerskiej kuchni. Solniczki i pieprzniczki świetnie sprawdzają się jako drobne upominki na parapetówki, a te bardziej wymyślne również jak prezent ślubny.
Solniczki i pieprzniczki – bogaty wybór
Wyposażając swoją kuchnię bądź wybierając przybory kuchenne na prezent do wyboru mamy szereg materiałów, kształtów i rozwiązań. Dla osób, które cenią świeżo zmielone przyprawy, najlepiej sprawdzą się młynki. Na rynku mamy dostępne młynki wykonane ze stali nierdzewnej i/lub drewna – na przykład akacjowego, bukowego, brzozowego czy jesionowego. Wyposażone są one w mechanizm ceramiczny bądź stalowy z regulacją grubości mielenia. Wybierając młynek warto zwrócić uwagę, czy mamy możliwość ustawienia poziomu zmielenia. To znacznie ułatwia przyprawianie potraw. Często młynki występują w zestawach z tej samej linii, co sprawdzi się idealnie na prezent na nowe mieszkanie.
Solniczki i pieprzniczki, podobnie jak młynki, również zachwycają nas bogactwem wyboru. Najchętniej decydujemy się na te o prostych, ergonomicznych kształtach. W kuchni o nowoczesnym wystroju idealnie sprawdzą się ceramiczne solniczki w intensywnych kolorach – żółtym czy czerwonym. Biały zestaw ceramiczny to rozwiązanie dla propozycja dla jadalni udekorowanej w stylu skandynawskim. Solniczka akrylowa to z kolei pomysł na urozmaicenie wnętrz industrialnych, a ta wykonana z porcelany sprawdzi się u miłośników kuchni angielskiej.
Zobacz także: Solniczki i pieprzniczki DUKA
Jaki rodzaj soli i pieprzu wybierać w zdrowej kuchni
Solniczka i pieprzniczka wybrana… teraz czas zastanowić się, co do niej wsypać. Choć wciąż krąży opinia, że sól jest niezdrowa, trzeba pamiętać, że jest ona niezbędna do życia. Trzeba ją tylko – tak jak w przypadku innych produktów – stosować ją z umiarem. Najpopularniejsza jest sól kamienna. Za najzdrowszą uważana jest sól morska, która jest niezwykle bogata w minerały. Wyróżniamy jeszcze inne gatunki – najczęściej od miejsca swojego pochodzenia: sól słodka z miasta Cervia, sól Sal fiore zwana także solą papieską czy sól różowa z Himalajów. Co ciekawe, dzienna zalecana przez WHO dawka soli to 5 g (płaska łyżeczka). Podobno statystyczny Polak zjada jej niestety prawie 4 razy więcej.
Pieprz urozmaica wiele potraw, więc również o nim należy pamiętać. Pieprz czarny to ten najpopularniejszy i najintensywniejszy w smaku. Pieprz biały jest subtelniejszy w smaku, ale za to pachnie intensywniej. Najdelikatniejszy jest pieprz zielony. Najlepiej zakupić pieprz w ziarnach. Wtedy uzyskamy najlepszy smak i aromat. Ziarna co prawda są bardzo twarde, ale łatwo dają się zmielić w młynku.