Każdy kraj ma swoje własne śniadaniowe tradycje. W niektórych regionach świata menu śniadaniowe przypomina nieco to obiadowe.
Przykładem mogą być tutaj Indie, gdzie dominują gęste curry i pszenne placki chapali, kojarzące się ze znaną nam bardziej tortillą. Słynne jest także śniadanie angielskie, które składa się ze smażonego boczku, jajek sadzonych, kiełbasy lub parówek, fasolki w sosie pomidorowym i tostów.
Są jednak takie artykuły spożywcze, które stanowią element śniadań na całym świecie. Jednym z takich produktów, znanym pod każdą szerokością geograficzną, jest na pewno Nutella.
Światowe śniadania w Twoim domu!
Aby rozsmakować się w śniadaniowych smakach całego świata wcale nie musisz odbywać dalekich podróży. Poniżej przedstawiamy przepisy na śniadaniowe przysmaki zaczerpnięte z tradycji różnych krajów, wzbogacone pysznym orzechowo-czekoladowym kremem Nutella, który doskonale podkreśli smak potraw i nada im słodki akcent.
Tradycyjne amerykańskie pancakes nadziewane Nutellą
Składniki (8 porcji):
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii,
- szczypta soli,
- 8 łyżek Nutelli,
- ulubione owoce,
- olej lub masło do smażenia
Na papierze do pieczenia w równych odstępach rozsmarowujemy po łyżce Nutelli i wkładamy do zamrożenia na około godzinę. Po schodzeniu wycinamy równe kwadraty i ponownie wkładamy do zamrażarki. Do mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i szybko mieszamy.
Z przygotowanego ciasta smażymy placki o średnicy 8 cm. Kiedy na placku pojawią się pęcherzyki, a spód będzie zarumieniony, wykładamy na jego środek kwadrat z zamrożonej Nutelli, przykrywamy kolejną łyżką ciasta i przekładamy placek na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. Gotowe placki możemy podawać z dowolnymi owocami.
Francuskie croissanty z Nutellą
Składniki (8szt):
- 20 dag mąki,
- 90 ml wody,
- 8 g drożdży,
- 15 g roztopionego masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 130 g masła,
- Nutella,
- jajko do posmarowania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i mieszamy z mąką. Dodajemy sól i roztopione masło. Zagniatamy, przekładamy do miski i pozostawiamy na około godzinę. Następnie ciasto na nowo ugniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Później rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, kładziemy na nim 65 g masła, składamy na trzy części i znów wałkujemy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Czynność powtarzamy dwukrotnie (ostatni raz już bez masła).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego trójkąty. Na każdym (na szerszej części) kładziemy łyżkę Nutelli, następnie zwijamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Aby skrócić czas przygotowania, możemy użyć gotowego ciasta francuskiego.
Indonezyjski omlet z bananami i Nutellą
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1 dojrzały banan
W Indonezji ulubionym śniadaniowym przysmakiem są banany podawane z omletem lub jako tosty z bananem tzw. jaffle. Jak je przygotować?
Banana kroimy w cienkie plasterki. Jajka ubijamy wraz ze szczyptą soli i dodajemy mąkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy połowę masła, wlewamy ciasto i smażymy na małym ogniu. Gdy spód omletu będzie już zarumieniony, przekładamy go, a pod spód wkładamy resztę masła. Gotowy omlet smarujemy Nutellą, układamy na nim pokrojonego banana i składamy na pół. Smacznego!