Shadow

Pyszności z truskawek

strawberries-829271_1280

Sezon truskawkowy uważam za otwarty, czas, więc poznać kilka ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. Oczywiście najprostszym wyjściem i najsmaczniejszym są takie prosto z grządki, bez przetwarzania i bez dodatków. Nie każdy jednak ma szczęście takowymi się delektować, trzeba, więc zakupić je w sklepie.

Najprostszy i najszybszy deser z truskawek robi się dosłownie w minutę i potrzebujemy do niego tylko dwóch składników: truskawek i jogurtu naturalnego, które miksujemy i podajemy w wysokich szklankach udekorowanych miętą. Tanio, smacznie i wyjątkowo szybko.

Kolejny deser to również coś dla fanów szybkiego i prostego gotowania, a mianowicie ciasteczka truskawkowe.

Do ich przygotowania potrzebować będziemy gotowe ciasto francuskie, które lekko rozmrażamy, wałkujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi tworząc sakiewki i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy do popołudniowej kawki.

Latem chętnie jemy desery zimne, warto, więc pokusić się o przygotowanie tortu na zimno.

Potrzebne będą do jego wykonania:

  • 50 dag truskawek
  • 2 duże jogurty naturalne
  • żelatyna
  • 0, 5 litra wysokoprocentowej śmietanki
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • mięta do dekoracji
  • czekolada ciemna.

5 łyżeczek żelatyny mieszamy w odrobinie gorącej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Gdy lekko przestygnie miksujemy ją z jogurtami i połową truskawek. Pamiętamy o tym, aby żelatynę wlewać stopniowo. Dodajemy do smaku cukier.

Na dno tortownicy lub innego naczynia dekoracyjnego wlewamy masę truskawkową i przystępujemy do ubijania śmietanki. Na warstwę jogurtową wrzucamy część pokrojonych w plasterki truskawek i przykrywamy wszystko bitą śmietaną. Dekorujemy cząstkami truskawek, miętą i startą na tarce czekoladą.

Ostatni przepis wymaga nieco zdolności cukierniczych gdyż trzeba do niego wykonać biszkopt. Najprostszy ze sposobów każe przygotować tyle łyżek mąki ile dajemy sztuk jaj. Więc jeśli chcemy zrobić ciasto z 10 jaj to dajemy 10 dużych łyżek mąki, pamiętając o jej przesianiu.

Najpierw rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę na sztywno. Do żółtek dodajemy 10 łyżek cukru, mieszamy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy wszystko razem i wrzucamy na wierzch truskawki.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.