Dieta orientalna ma bardzo dobry wpływ na nasze ciało. Już po kilku dniach stosowania jej można dostrzec pierwsze jej efekty. Doprowadza ona bowiem do tego, iż stajemy się dużo bardziej wypoczęci i przechodzą niechciane bóle głowy, a nasza waga spada.
Główny sekret diety orientalnej jest związany z tym, że posiłki tworzy się poprzez zachowanie odpowiedniej równowagi między produktami ze wszystkich grup żywieniowych. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, żeby łączyć białkowe dania z warzywami, jak i owocami. Pamiętajmy, iż nie można jednak łączyć białek razem z węglowodanami. Dieta orientalna kładzie bowiem nacisk na to, żeby jeść pięć posiłków dziennie oraz pić odpowiednią ilość wody. Jeżeli zastosujemy te wymagania, to należy się skupić na tym, aby liczyć kalorie oraz odmierzać składniki.
Kuchnia polska jest bardzo smaczna, ale można poszerzać swoje horyzonty i próbować innych potraw. Tym bardziej, jeśli mamy okazję, aby odżywiać się smacznie oraz zdrowo.
Bobik.
Stanowi to odmianę polskiego bobu i różni się jednakże wyglądem. Białko w nasionach bobiku wynoszą od 26% do 32%. W krajach Orientu bobik jest podstawą diety warzywnej i może stanowić idealną alternatywę dla produktów, które są pochodzenia zwierzęcego.
Tahina.
Jest to masło sezamowe i można je znaleźć w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Idealnie smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem, wraz z dodatkiem miodu. Wykorzystuje się go jednak znacznie szerzej. Można produkt ten stosować do przygotowania sosów, dipów albo zup orientalnych. Tahina jest także jednym z bogatszych źródeł, które posiadają wapno oraz magnez.
Curry.
Przyprawa ta jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Posiada konkretne zastosowanie w kuchni orientalnej. Dzieje się tak dzięki temu, iż posiada swoje walory smakowe oraz zdrowotne. W jej skład wchodzi spora zawartość kurkumy oraz poprawia przemianę materii. Działa również przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, jak i antybakteryjnie. Curry ma wiele zastosowań, warto przyprawę tą połączyć chociażby z ryżem i kurczakiem. Smacznie i przede wszystkim zdrowo!
Pasta z bakłażana.
Pasta z bakłażana, która jest warzywna, stanowi idealne źródło błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że jest niskokaloryczny i z tego właśnie powodu poleca się go osobom, którym zależy na obniżeniu cholesterolu. Pasta ta stanowi jedno z ulubionych warzyw mieszkańców regionu Morza Śródziemnego.
Dieta orientalna jest niesamowicie zdrowa i wpływa pozytywnie na nasz organizm. Powinna ona przypaść do gustu osobom, którym zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia, jak i smakoszom, którzy szukają nowych i interesujących smaków.
Pamiętajmy, iż zdrowe odżywianie się jest niesamowicie istotne. Musimy dbać o siebie, aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych. W dzisiejszych czasach nie jest to zbyt proste, ponieważ często tryb życia na to nie pozwala. Z tego względu, jeżeli tylko mamy możliwość, żeby próbować zdrowych nowości, to dbajmy o siebie i stawiajmy na zdrową żywność.