Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe i powinny być spożywane w każdym posiłku. Nie chcemy tu odkrywać Ameryki, bo przecież dawno już została odkryta, chcemy tylko przypomnieć, że żadne suplementy nie zastąpią nam witamin i błonnika, które znajdują się w warzywach. Trzeba pamiętać również o tym, że minerały i witaminy z warzyw są o wiele lepiej przyswajalne niż te sztuczne. Warto, więc uwzględnić je w swojej codziennej diecie i aby nie było nudno, to najlepiej, co jakiś czas włączać do diety nowe przepisy. Będzie nie tylko zdrowo, ale też ciekawie i smacznie.
Najprostszy sposób podania warzyw, to oczywiście warzywa surowe, które możemy przegryzać w ciągu dnia lub robić z nich surówki do dań głównych czy kolacji. Kolejny sposób przemycenia warzyw to koktajle i warto je polecić szczególnie naszym dzieciom, które często nie chcą jeść warzyw. Gdy do blendera wrzucimy czerwonego buraka, jabłko, garść zielonej pietruszki i wszystko zblendujemy, to powstanie pyszny i kolorowy koktajl, który będzie smakował zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Kolejny z prostych przepisów na warzywa, to chipsy z warzyw, które podajemy z ulubionymi sosami. Wystarczy twarde warzywa pokroić w cienkie plastry lub paski i piec w piekarniku przez około godzinę.
Warzywa mogą zastąpić również mięso i możemy z nich przyrządzić kotlety na obiad. Wystarczy na przykład lekko podgotować kalafior, dodać podduszoną cebulkę, pora i wszystko razem zblendować. Teraz dodajemy jajko, pierz, sól, majeranek i ostrą paprykę. Mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z zieloną sałatą i sosem czosnkowym.
Takie kotleciki można zrobić również z brokuła, z marchewki czy też z fasoli. Można warzywa mieszać i robić nowe kompozycje. Prosto, smacznie i naprawdę zdrowo.
Warzywa idealnie nadają się oczywiście do zrobienia szybkich i pożywnych zup. Idealne na jesienne i zimowe dni, gdyż rozgrzewają od środka. Wystarczy do garnka wrzucić poszatkowaną kapustę, ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, kalafior i wszystko zalać wodą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodajemy majeranek i kilka łyżek jogurtu naturalnego. Podajemy na ciepło z ciemnym pieczywem i świeżą natką pietruszki. Aby zupa była bardziej aromatyczna, to warto przed gotowaniem wszystkie warzywa nieco poddusić na masełku i dopiero potem zalać wodą i gotować.