Shadow

Odpowiednia forma do pieczenia – rodzaje i zastosowanie

Coffee and dessert

Pieczenie ciast to swego rodzaju sztuka kulinarna. Umiejętnością tą pochwalić się może wiele osób, które bardzo chętnie w wolnych chwilach spędzają czas na przygotowywaniu słodkich przysmaków dla swoich najbliższych. Podczas pieczenia można skorzystać z różnego rodzaju form, każda jednak ma zarówno swoje wady, jak i zalety.

Obecnie dostępnych jest wiele form do pieczenia – jak zatem wybrać tę odpowiednią? Przed zakupem warto dowiedzieć się nieco na ten temat. Przede wszystkim należy wiedzieć, że wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje form przeznaczonych do pieczenia ciast. Pierwszym, niewątpliwie najpopularniejszym rodzajem form do pieczenia, są te wykonane z blachy. Z łatwością można w nich upiec niemalże każde ciasto, na przykład sernik, szarlotkę czy też ciasto czekoladowe. Kupując formy z blachy, warto wybrać te, które charakteryzują się powłoką non-stick. Powłoka ta powinna umożliwiać wyjęcie ciasta bez ewentualnych uszkodzeń. Co więcej, formy z blachy dobrze przepuszczają ciepło, w efekcie ciasta szybko się w nich pieką. Zaletą tego rodzaju form jest niewysoka cena, sięgająca zaledwie kilku złotych. Wadą zaś jest to, że forma z blachy stosunkowo szybko się niszczy.

Kolejna propozycja to forma silikonowa, która w ostatnim czasie zyskała szerokie grono swoich zwolenników. Ten rodzaj form do pieczenia ma przede wszystkim jedną, bardzo ważną zaletę – brak konieczności natłuszczania. Co więcej, łatwo przepuszcza ciepło i nie wchodzi w reakcje z chemiczne ze składnikami przygotowywanego ciasta. Co istotne, formy silikonowe można również myć w zmywarce, a to niewątpliwie duże udogodnienie. Tego rodzaju formy szybko stygną, dzięki czemu można uniknąć ewentualnych poparzeń. Małe silikonowe foremki do pieczenia mogą mieć jeszcze inne zastosowanie, a mianowicie można w nich przygotowywać lód. 

Kolejny typ to forma ceramiczna. Idealnie sprawdza się wówczas, gdy upieczone ciasto chcemy podać w tym samym naczyniu. Forma ceramiczna prezentuje się zdecydowanie atrakcyjniej pod względem wizualnym, niż ma to miejsce w przypadku formy wykonanej z blachy. Formy ceramiczne najczęściej wykorzystywane są do pieczenia różnego rodzaju tart. Są także odpowiednie do ciast, które nie wyrastają zbyt wysoko.

Ostatni już typ to powszechnie znane tortownice, czyli formy okrągłe z możliwością odpięcia dna. W takiej formie przygotować można niemalże każdy rodzaj ciast – od tortów poprzez biszkopty, aż do serników na zimno. Ten rodzaj form również powinien posiadać powłokę non-stick, do której wypiek nie będzie przywierał.

Szeroki wybór form do pieczenia, zarówno tych tradycyjnych, jak i silikonowych, ma w swojej ofercie Tadar. Firma posiada w sprzedaży przybory i akcesoria, które powinny znaleźć się w każdym domu. Są to przedmioty kuchenne, elementy wyposażenia jadalni, a także łazienki. Nie brakuje także artykułów barowych. Tadar wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom klientów, oferuje produkty dobrej jakości.

Jak się zatem okazuje, wybór form do pieczenia jest stosunkowo duży – od popularnych form z blachy za kilka złotych, aż po formy silikonowe, które są droższe, jednakże znacznie trwalsze.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.