Któż z nas nie przeżył chwili grozy, gdy do drzwi pukają niezapowiedzeni goście a w lodówce pustka. Co zrobić, jak wybrnąć z kłopotliwej sytuacji i co podać gościom? Zastanówmy się wspólnie, jakie przekąski można przyrządzić szybko, łatwo i z produktów, które znajdują się w każdej kuchni.
Idealnym pomysłem są wszelkiego typu kanapki lub koreczki. Nie muszą to być wcale takie tradycyjne kromki, tylko żeby było ładniej wykrawamy z chleba kółka, kwadraty, trójkąty etc. Pieczywo smarujemy masełkiem lub białym serem, kładziemy ser, wędlinę, ogórek lub pomidor. Posypujemy gotowe kanapki natką pietruszki i podajemy na talerzu wyłożonym zieloną sałatą.
Dobrym pomysłem będą również koreczki i tutaj postępujemy podobnie jak w przypadku kanapek: produkty kroimy w drobną kostkę i nabijamy na wykałaczki. Jeżeli mamy w domu koktajlowe pomidorki lub oliwki to warto nimi zakończyć koreczki. Na talerzu będzie to wyglądać bardzo ciekawie i smakowicie.
Jeżeli chcemy swoim gościom podać coś na ciepło to proponujemy makaron z sosem. I tutaj wszystko zależy od tego, jakimi składnikami dysponujemy. Oczywiście podstawa to makaron, który gotujemy all-dente. Teraz czas na dodatki i tutaj można na przykład użyć tuńczyka z puszki, który podgrzewamy lekko na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą, jabłkiem, czerwona papryką i fasolą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłączamy palnik i dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego i kilka łyżek jogurtu naturalnego. Wszystko mieszamy i polewamy sosem ciepły makaron. Podajemy posypane bazylią.
Idealnym sposobem na szybki poczęstunek są też wszelkiego typu sałatki. Po prostu kroimy to, co mamy w lodówce, przyprawiamy i gotowe.
Przykładowa sałatka:
-gotowane, wędzone lub pieczone mięso z kurczaka drobno kroimy
-dodajemy kukurydzę, fasolkę konserwową, ogórek kiszony, pokrojony w kostkę żółty ser, paprykę, cebulę
-z majonezu, musztardy, soli, pieprzu i czosnku granulowanego robimy sos
-mieszamy wszystkie składniki i podajemy gościom z pieczywem.