Shadow

Naturalne bogactwo – olej kokosowy

Olej kokosowy jest stałym tłuszczem roślinnym wykorzystywanym nie tylko w gotowaniu, ale również w kosmetyce, jednak to w tej pierwszej dziedzinie zyskał największą popularność i zastosowanie. Wykorzystywać go można zarówno przy przyrządzaniu potraw obiadowych jak i deserów, a dodatkowo jest bezpieczny dla wegetarian i wegan.

Wartości odżywcze

Olej kokosowy to tłuszcz funkcjonujący w kuchni jako zdrowy, zawierający wiele potrzebnych i dobroczynnych wartości odżywczych. Mimo swojej dużej kaloryczności (około 900 kcal na 100 gram produktu) posiada mnóstwo witamin takich jak C, E, B6, K i B2, a także kwasów wielonienasyconych, które pełnią w organizmie człowieka jedną z najważniejszych funkcji. Olej kokosowy jest źródłem wielu niezbędnych do życia pierwiastków, między innymi żelaza, cynku, magnezu, fosforu, wapnia  czy potasu.

Olej kokosowy a zdrowie

Okazuje się, że olej kokosowy może być idealną substancją wspomagającą leczenie wielu schorzeń i chorób. Jedną z nich jest demencja – tłuszcz ten, dzięki unikalnemu składowi, poprawia znacząco funkcje poznawcze u osób cierpiących np. na chorobę Alzheimera. Dodatkowo – olej kokosowy zdaje się posiadać właściwości antybakteryjne.

Cukrzyca

Olej kokosowy zalecany jest dla osób cierpiących na cukrzycę. Tłuszcz ten trawiony jest z pominięciem insuliny, co oznacza, że nie podnosi jej poziomu we krwi. Z tego względu zalecany jest on osobom mającym problem z cukrzycą, ale także osobom u których wykryty został stan przedcukrzycowy.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Tak jak zostało wspomniane wyżej, olej kokosowy swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w gotowaniu. Jest to świetny tłuszcz, którego używać można zarówno podczas przygotowywania obiadu, ale i deserów. Jedną z najpopularniejszych potraw do jakich się go używa są domowe czekoladki, które dzięki jego zawartości, są dużo zdrowsze od tych sklepowych. Dodatkowo oleju kokosowego użyć można jako zamiennik innego przy pieczeniu ciast i tortów. Jest również świetną alternatywą wykorzystywaną podczas przygotowywania dressingów do sałatek.

Smażenie

Olej kokosowy w sklepach dostępny jest w dwóch podstawowych formach – rafinowanej i nierafinowanej. Wybierając tłuszcz do smażenia należy pamiętać, że idealny będzie ten pierwszy z racji wysokiej temperatury dymienia, której niestety nie posiada drugi z wymienionych typów. Z punktu widzenia zarówno gotowania jak i zdrowia jest to cecha bardzo ważna – olej nierafinowany w wysokich temperaturach traci wszystkie własności odżywcze, co ma również wpływ na smak i aromat przygotowywanych potraw.

Przeczytaj także