
Głęboka ciemnoczerwona barwa i słodki smak, to właśnie charakteryzuje owoce tej odmiany czereśni. Czereśnia Kordia, bo o niej mowa, jest jednym z przyjemniejszych odmian owoców, przeznaczonych do produkcji przetworów czy wina. Znana jest również pod swoją amerykańską nazwą Attika. Owoce są duże i soczyste, a samo drzewko osiąga wysokość nawet do 4,5 metra. Owoce osiągają pełną dojrzałość w połowie lipca. Odmiana ta cieszy się dużą popularnością w Polsce, również ze względu na przyjemną i łatwą uprawę.
Czereśnia Kordia – wszystko, co musisz wiedzieć, o jej uprawie
Drzewo samo w sobie rośnie bardzo szybko na pierwszym etapie wzrostu, potem osiągnięciu pewnej wysokości tempo znacząco maleje. Owoce pojawiają się szybko i można liczyć na bardzo obfite plony, pod warunkiem, że zasadzimy w pobliżu inną odmianę czereśni. Najlepszymi zapylaczami w przypadku czereśni Kordii będą odmiany Van, Sam, Regina, Hedelfińska czy Schneidera Późna.
Czereśnia Kordia daje duże, soczyste owoce, o sercowatym kształcie i ciemnym wręcz czerwonobrązowym odcieniu. Zbierać można je już od połowy lipca, są wytrzymałe, a piękna barwa soku sprawia, że świetne sprawdzają się w sokach, czy winach.
Nie należy się obawiać, że czereśnia Kordia nam zmarznie. Roślina jest bowiem bardzo odporna na mróz, jednak powinno się je sadzić w miejscach, w których możemy zapewnić im ochronę przed wiatrem. W grudniu należy pamiętać o wybieleniu pnia, celem ochrony kory przed pęknięciem. Ma ona jednak wysoką tolerancję na choroby, co nie oznacza, że nie należy korzystać z preparatów ochronnych. Zwłaszcza podczas wilgotnej pogody unikajmy przycinania drzewa.
Czereśnię Kordia należy sadzić podczas wczesnej wiosny lub jesieni. Jeżeli chcemy posadzić ich więcej, należy pamiętać, aby zachować, chociaż 4-metrowy odstęp między sadzonkami. Korona powinna zaczynać się na wysokości około 80 centymetrów od ziemi, dlatego wszelkie pędy wyrastające poniżej, obcinamy. Należy pamiętać, że cięcie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku drzew. Systematycznie i prawidłowo wykonane wydłuża żywotność drzewa oraz polepsza jakość owoców. Przycinamy konary, czubek (przewodnik) zaraz po zbiorze owoców.
Owoce Kordii – jak je wykorzystać?
Jedno drzewo może dać nam naprawdę dużo owoców w sezonie. Część z nich możemy oczywiście sprzedać lub darować komuś, jednak warto również je odpowiednio wykorzystać. Czereśnia Kordia idealnie nadaje się do tego, aby tworzyć z niej wina i nalewki, które z pewnością przydadzą się w sezonie zimowym. Popularnością cieszą się również dżemy, konfitury oraz galaretki.