Shadow

Magnez, minerał niezbędny przy uprawianiu sportu

Dieta dla osób aktywnych powinna zawierać dużą ilość magnezu. To właśnie ten minerał wspomaga działanie mięśni i serca podczas wysiłku fizycznego i pomaga w uwolnieniu energii.

Magnez jest jednym z ważnych pierwiastków oddziałujących praktycznie na cały organizm człowieka. O jego niedobory bardzo łatwo, ale na szczęście można również szybko je uzupełnić, zmieniając dietę lub zażywając specjalne suplementy diety. Warto pamiętać, że magnez dlasportowców ma jeszcze większe znaczenie niż dla osób nieuprawiających sportów, ponieważ to właśnie dzięki niemu można trenować dłużej i skuteczniej.

Dodaje energii i zapobiega zmęczeniu

Obniżona ilość magnezu w organizmie daje różnorodne objawy – przede wszystkim odczuwane są one jako zmęczenie, skurcze i drżenie mięśni, także zaburzenia pracy serca. Gdy uprawia się sport, organizm wykorzystuje jeszcze więcej energii, a tym samym poddany jest też stresowi, dlatego to dodatkowo może przyczyniać się do utraty magnezu, co przekłada się na mniejszą wydajność pracy mięśni.

Jeżeli wobec tego chcesz trenować efektywniej, w takim przypadku pamiętaj o tym, jak ważny w diecie sportowca jest magnez. Dzięki niemu można zyskać jeszcze więcej energii, zmniejszyć ryzyko powstawania bolesnych skurczów i chronić swoje serce przed skutkami wysiłku.

Jak podwyższyć poziom magnezu?

Przede wszystkim magnez dla sportowców warto dostarczać naturalnie, wraz z dietą. Duże ilości magnezu zawierają przede wszystkim orzechy, w tym orzechy laskowe, zielone części roślin, pestki dyni, banany, także płatki owsiane, otręby pszenne, groch oraz czekolada.

Można stosować również suplementy diety zawierające magnez – najlepiej jako cytrynian magnezu, mleczan magnezu albo chelat, ponieważ to właśnie one charakteryzują się najwyższą bioprzyswajalnością. Wzbogacenie magnezu o witaminę B6 będzie dodatkowym plusem, ponieważ zwiększa ona wchłanianie magnezu.

Warto również pamiętać o tym, aby nie stosować magnezu wspólnie z produktami zawierającymi duże ilości wapnia, na przykład mleka czy jogurtów, ponieważ zmniejsza on jego skuteczność.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *