Shadow

Lemoniada – na upały i nie tylko

Latem, gdy dokuczają upały należy szczególnie dbać o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Jest to bardzo ważne, gdyż odwodnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje jak osłabienie, wymioty czy omdlenia. Woda to źródło życia, energii, witalności i zdrowia – zmniejsza bóle głowy i mięśni, ma pozytywny wpływ na pracę układu krwionośnego, poprawia koncentrację, dlatego tak ważne jest, by nie dopuścić do odwodnienia.

Recepta na zdrowie i dobre samopoczucie wydaje się być prosta – pić odpowiednią ilość wody. Należy podkreślić, że czarna herbata, kawa czy słodkie napoje raczej nie wpływają pozytywnie na nawodnienie, jak i stan naszego zdrowia. Osobom, które uwielbiają herbatę czy kawę, a także tym, którzy nie lubią smaku wody poleca się dodatki albo klasyczne lemoniady – to zdrowy i smaczny, by dostarczyć  organizmowi odpowiednią ilość płynów.

Woda nie musi być nudna

Dla urozmaicenia smaku wody można zastosować różnorodne dodatki. Najczęściej są to plastry owoców takich jak pomarańcze, grejpfruty czy cytryny, listki ziół – mięty czy bazylii, a nawet plasterki warzyw – głównie odświeżającego ogórka. Taka woda z dodatkami skutecznie gasi pragnienie i fantastycznie smakuje.

Lemoniada – ratunek w upalne dni

Inna propozycją na ugaszenie pragnienia są coraz popularniejsze ostatnio lemoniady. Warto wiedzieć, że lemoniada jest znana od 1300 lat, a więc nie jest to wymysł nowoczesnych amerykańskich koncernów. Początkowo miała tylko 2 składniki: wodę i cytryny, jednak obecnie do tych podstawowych składać dodać można praktycznie wszystko. Znane i lubiane są lemoniady truskawkowe, arbuzowe, rabarbarowe, z dodatkiem imbiru czy też specjalna chłodząca lemoniada z ogórkiem.

Warto wiedzieć, że lemoniada to nie tylko orzeźwiający napój idealny w upalne dni – może mieć również właściwości zdrowotne. Bardzo modna stała się ostatnio tzw. czarna lemoniada z dodatkiem węgla aktywnego, dzięki któremu napój ma dodatkowe właściwości detoksykujące organizm. Lemoniada z dodatkiem kurkumy działa antydepresyjnie, z imbirem pomaga w odchudzaniu, zaś lawendowa lemoniada pomaga w walce z migreną i stresem.

Jak zrobić lemoniadę?

Przygotowanie lemoniady jest bardzo łatwe i nie wymaga zbyt dużo wysiłku, czasu czy dodatkowych nakładów pieniędzy. Poniżej kilka podstawowych przepisów na ten orzeźwiający napój:

1. Klasyczna lemoniada

  • 1,5 litra wody
  • 4 cytryny
  • 3 łyżki cukru (a najlepiej zdrowego odpowiednika jak stewia, ksylitol czy erytrol)

Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy do wody, wsypujemy cukier, aby zniwelować kwaśny smak, następnie mieszamy i gotowe.

2. Lemoniada arbuzowa

  • ½ arbuza
  • 4-5 cytryn
  • ½ szklanki cukru (ksylitolu lub erytrolu)
  • 4-6 szklanek wody
  • listki świeżej mięty (opcjonalnie)

Arbuza należy zmiksować na gładką masę (najlepiej użyć do tego celu blendera o wysokich obrotach). Z cytryn należy wycisnąć sok, dodać do masy arbuzowej, zalać wodą i w razie potrzeby dodać cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

3. Lemoniada ogórkowa

  • 1 litr wody
  • 1 lub 2  krótkie ogórki
  • ½ lub 1 cytryna (w zależności od preferencji smakowych)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • troszkę ksylitolu, erytrolu lub cukru do smaku (opcjonalnie)

Ogórka należy zetrzeć na tarce (lub zmiksować na gładką masę). Z cytryn należy wycisnąć sok i dodać do soku z ogórka, a następnie dolać wodę. W razie potrzeby dosłodzić i dodać listki mięty.

Z kilku prostych i łatwo dostępnych składników powstaje orzeźwiający napój – idealny, gdy żar leje się z nieba, ale również na co dzień. Samodzielne zrobienie lemoniady jest dziecinnie proste. Cała procedurę bardzo ułatwia wyciskarka do cytryn – dzięki niej w kilka chwil przygotujemy postawę każdej lemoniady, czyli sok z cytryn. Na rynku dostępne są  różne rodzaje takich wyciskarek – od bardzo prostych wyciskaczy do plasterków owoców, przez wyciskarki bardzo poręczne wyciskarki stalowe i z tworzyw sztucznych, aż po profesjonalne wyciskarki do cytryn. Każdy znajdzie odpowiednią dla swoich potrzeb.

Z lemoniadami warto eksperymentować nie tylko latem. To zdrowe i bardzo smaczne urozmaicenie codziennej diety. Dzięki kilku prostym składnikom można stworzyć fantastyczny, orzeźwiający napój wprost idealny na upalne dni.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *