Dwa ubytki na zębach mlecznych, które pojawiły się w ciągu sześciu miesięcy? Być może jest to wynikiem tego, iż nie karmisz swojego dziecka zdrowymi produktami. Cukry, które są pożywką dla bakterii próchnicotwórczych znaleźć można nie tylko w cukierkach albo fast foodach. Mogą się one kryć również w pozornie zdrowych batonach zbożowych, owocowych sokach, a nawet w mleku, które zostaje wypite przed snem.
W bardzo dużej mierze próchnica dotyczy dzieci oraz nastolatków. Wynikać może ona ze złych nawyków żywieniowych oraz wciąż dopiero co kształtującej się struktury zębów. Pamiętajmy, iż szkliwo zębów mlecznych jest cieńsze oraz bardziej miękkie niż u osoby dorosłej. Idzie za tym to, że staje się bardziej podatne na powstanie próchnicy. Wielu rodziców jest świadomych tego, dlatego starają się, aby posiłki dziecka były zdrowe. Jednak czy oby na pewno są one takim okazem zdrowia jak się je przedstawia?
Obecnie istnieje powszechne przekonania, iż mleko jest dobre dla organizmu dziecka, które się rozwija. Zawiera wapń, który jest podstawowym budulcem zębów oraz kości. Tak naprawdę im więcej dostarczymy go w dzieciństwie oraz wieku nastoletnim, to tym większa tak zwana szczytowa masa kostna do około trzydziestego roku życia. Przekłada się ona następnie w mocniejsze kości w wieku dorosłym. Z tego właśnie powodu w wielu domach mleko jest stałym elementem, który wchodzi do jadłospisu każdego dziecka. Mamy niejednokrotnie przygotowują wieczorem kubek gorącego mleka i wierzą, że ułatwi mu to zaśnięcie. Pominięty zostaje jednak istotny fakt – mleko zawiera laktozę, która jest groźna dla zębów dziecka, gdyż działa próchnicotwórczo.
Czym jest laktoza?
Laktoza jest dwucukrem, która obok maltozy oraz sacharozy, stanowi najbardziej niebezpieczny składnik dla zębów. Laktoza w połączeniu z bakteriami, które znajdują się w jamie ustnej, prowadzi do powstania kwasów niszczących oraz osłabiających szkliwo. Ma to wpływ na powstanie próchnicy. Z upływem czasu na zębach dziecka mogą się pojawić białe, a następnie brązowe plamy, które stanowią sygnał alarmowy choroby, która kwalifikuje się do leczenia.
Laktozę zawiera mleko krowie, jak i mleko matki, ale również mleko zastępcze najczęściej kupowane w sklepie jako alternatywa dla pokarmu mamy. Dodatkowo w jej składzie można znaleźć glukozę albo sacharozę, czyli węglowodany, które stanowią początki powstawania próchnicy.
Czy należy zatem obawiać się mleka?
Mleko samo w sobie nie jest żadnym zagrożeniem. Można bezpiecznie spożywać je w ciągu dnia, jednak po wypiciu go na noc nie należy zapominać o umyciu zębów. W trakcie snu wydzielamy więcej śliny, która neutralizuje szkodliwe działanie bakterii. W efekcie tego, mikroby zaczynają zalegać na naszych zębach na całą noc. Nawet dziecku, ktore nie ma jeszcze uzębienia, a wieczorem wypija mleko albo połyka rozdrobione pokarmy, to warto przemyć dziąsła gazą zamoczoną w wodzie przegotowanej, gdyż zminimalizuje ona ilość bakterii.
Unikanie produktów, które są bogate w cukier oraz dbanie o dokładną higieną jamy ustnej stanowią klucz do zdrowych, jak i mocnych zębów dzieci. W razie pojawiania się plamek, należy jak najszybciej udać się do specjalisty, ponieważ profilaktyka jest bardzo istotna.