Shadow

Kuchenka gazowa vs. płyta indukcyjna

140679952896688700

Wiele osób, zwłaszcza te wywodzące się ze starszego pokolenia stale korzystają z kuchenek gazowych, jednak istnieją też inni ludzie, którzy korzystają wyłącznie z płyty indukcyjnej, uważając, że kuchenki gazowe są przestarzałe i niemodne.

Dlatego nie ma sensu nawet myśleć o jakimkolwiek korzystaniu z nich. Czy jest to dobre podejście, aby rezygnować z jednego wyjścia za wszelką cenę? Może jednak lepiej zaznajomić się dokładnie z jedną jak i drugą stroną, żeby być przynajmniej świadomym swojej decyzji, dzięki czemu osoba, która wybierze jedną z tych możliwości w ostatecznym rozrachunku nie będzie pluć sobie w twarz.

Czemu warto wybrać kuchenkę gazową?

Kuchenki gazowe są używane już od dziesięcioleci, lecz jednak odchodzą powoli do lamusa, z kilku powodów. Ludzie przestają korzystać z kuchenek gazowych nie tylko dlatego, że zwyczajnie nie chcą, ale również nie za bardzo mogą. Ponieważ w większości nowych bloków nie ma połączeń gazowych. Dlatego nie można zainstalować w mieszkaniach kuchenek gazowych, a sam pomysł, żeby zacząć dźwigać wielką butlę z gazem i montować ją do kuchenki, zajmując znaczną ilość miejsca jest dla wielu pomysłem chybionym. Zwłaszcza jeżeli mieszkanie jest zaaranżowane w stylu nowoczesnym, to bądź co bądź butla z gazem nie nada mu żadnego ciekawego sznytu, a może jedynie wzbudzić dziwne odczucia i negatywne emocje. Dlatego w takim przypadku są oni zwyczajnie zmuszeni do używania kuchenki elektrycznej.

Jednak osoby, które decydują się na wybór kuchenki gazowej, z racji tego, że posiadają takowy wybór często twierdzą, że jest to znacznie lepsze wybór, zważywszy na to, że gaz jest tańszy od prądu. Dla wielu ludzi gotowanie na gazie jest znacznie lepsze i bardziej naturalne, ze względu na faktyczny ogień, z którym ma się kontakt. Ponadto wiele osób korzystających z kuchenek gazowych twierdzi, że płyty indukcyjne pożerają za dużo prądu, a ponadto trzeba używać specjalnych, bardziej kosztownych garnków. Garnki jakich można używać na płytach indukcyjnych to takie, które mają idealnie wyprasowane dno, które wykonane jest z odpowiedniej stali, albo żeliwa. Takie produkty łatwo rozpoznać ze względu na specjalne oznaczenia, które im towarzyszą. Zaś całkowicie zabronione jest używanie naczyń ceramicznych, szklanych, aluminiowych, z brązu, miedzy i ze stali nierdzewnej. W innym przypadku po prostu płyta nie działa.

Płyty indukcyjne idealnie nadają się do minimalistycznych wnętrz. Podkreślają charakterystykę pomieszczenia, idealnie się z nim komponując. Jednak same względy estetyczne nie są tutaj najważniejsze. Z racji tego, że mimo faktu, iż wiele osób twierdzi, że korzystanie z płyty indukcyjnej jest droższe, ponieważ prąd jest droższy. To jednak nie jest to takie proste jakby mogło się wydawać. Ponieważ używając płyty indukcyjnej, aż 90% energii dostaje się do garnka, zaś w przypadku kuchenki gazowej jest to jedynie 30%. Dlatego mimo tego, że gaz jest droższy, to przy tym jest mniej efektywny. Dlatego jeżeli chodzi o oszczędne wykorzystanie energii to na pewno jest to plusem dla tego typu płyt. Ponadto istotne jest również to, że wszystkie płyty indukcyjne nie są w stanie wyrządzić żadnej szkody. Nie ma takowej możliwości, żeby dziecko w żaden sposób naraziło się na utratę swojego zdrowia, czy życia poprzez kontakt z płytą indukcyjną – źródło. Ponieważ w odróżnieniu do kuchenek gazowych, płyty nie wytwarzają energii jako takiej, ale ją przekazują do garnków. Dlatego trzeba używać odpowiednich przyrządów do gotowania na płycie.

Co lepsze kuchenka gazowa, czy płyta indukcyjna?

Obie wyjścia mają swoich zwolenników oraz przeciwników. Nie ma idealnego rozwiązania, z racji tego, że każdy ma własną wizję kuchni i do czego innego jej używa. Większość profesjonalnych kucharzy poleca kuchenki gazowe, jednak czy wszyscy ludzie to profesjonalni kucharze? Większość ludzi raczej dużo nie gotuje, wolą raczej coś odgrzewać, albo jeść na mieście. Nie ma idealnego rozwiązania w tym sporze. Sami powinniście odpowiedzieć sobie na pytanie co Was bardziej przekonuje. Czy wolicie postawić bardziej na bezpieczeństwo, które oferują płyty indukcyjne, czy jednak na szybkość w przyrządzaniu potraw i nie boicie się czasem czegoś przypalić? Ostateczna decyzja należy do Was. Jednak ważne, żeby była to decyzja w pełni świadoma.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *