Kuchnia jest takim pomieszczeniem, który wymaga czasu, który trzeba poświęcić, by stworzyć aranżację, która jest estetyczna oraz funkcjonalna. Projektowanie kuchni powinniśmy zacząć od podzielenia całej przestrzeni użytkowej o strefy. Wyróżnić możemy pięć stref, które winny znaleźć się w kuchni. Jedną ze stref musimy przeznaczyć na przechowywanie środków żywności.
Gotowanie zawsze zaczynamy od wyjęcia z lodówki czy szafek potrzebnych nam rzeczy. Z tego powodu miejsce na taką strefę zapasów powinni się znaleźć na samym początku ciągu roboczego. W strefie zapasów musimy znaleźć miejsce na lodówkę oraz meble, w których przechowujemy produkty żywnościowe, które nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu. W takiej strefie, obok chłodziarki powinniśmy znaleźć miejsce, gdzie będziemy mogli wykładać zakupy. Dobrym pomysłem jest umieszczenie blatu, który pozwala również na realizowanie obróbki wyjętych produktów.
Miejsca przechowywania środków codziennego użytku może znaleźć się za strefą przechowywania zapasów. W takim miejscu znajdą się przede wszystkim meble, w których będziemy przechowywali takie przedmioty, jak szklanki, sztućce, czy naczynia. Taka strefa może być w największym stopniu ogranicza, co do ilości umieszczonych w niej elementów, jeśli dysponujemy małym pomieszczeniem, w którym aranżujemy kuchnię.
Kolejną strefą, która znajdzie się niemal w każdej kuchni jest strefa zmywania. Jest ona niezbędna, gdy przygotowujemy posiłki w domu. W takiej strefie możemy umieścić zlewozmywak u zmywarkę, ale możemy zdecydować się wyłącznie na jedno z tych urządzeń. Przy zastosowaniu zmywarki warto jest ograniczyć wielkość zlewozmywaka. Po zlewem powinno się znaleźć miejsce na kosz na śmieci. Szafka pod zlewozmywakiem może być doskonałym miejscem na przechowywanie niezbędnych w kuchni środków czystości.
Obszar przygotowywania posiłków i wykonania prac kuchennych musi być umieszczony w takim rejonie kuchni, który zapewni nam swobodę ruchów. W takim miejscu winien znaleźć się blat, na którym będziemy mogli przygotowywać potrawy do gotowania. Jest to strefa pracy, dlatego warto postawić na odpowiednio długi blat, który powinien być nie mniejszy, niż osiemdziesiąt centymetrów. Na taki blat powinny się decydować osoby, które lubią spędzać czas w kuchni, gotować. Blat to miejsce, na którym musimy mieć miejsce na umieszczenie deski do krojenia, drobnego sprzętu AGD.
Strefa gotowania to miejsce, w którym znaleźć muszą się takie urządzenia jak kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia. Jest to strefa, która wymaga odpowiednio dużo miejsca. Z jednej strony można ją stworzyć poprzez zastosowanie wyspy na środku kuchni. Innym rozwiązaniem może być postawienie na rozmieszczenie poszczególnych urządzeń po obu stronach kuchni. Taka strefa może być również stworzona po jednej stronie kuchni, co jest rozwiązaniem w długich, ale wąskich kuchniach. Bardzo ważne jest jednak by zachować ciąg roboczy przy realizowaniu strefy gotowania.
Artykuł oparto o źródło – publikacja na twojewnetrza.net.