Krokiety to bardzo smaczne, tanie i proste do wykonania danie. Pasują zarówno na kolację, na obiad jak i na wielką uroczystość rodzinną. Warto je urozmaicać i robić z różnymi farszami, a wówczas na pewno nikomu się nie znudzą i nie będą takim zwykłym poczęstunkiem.
Krokiety możemy zrobić z różnymi farszami, choć takie najczęściej występujące to farsz mięsny lub pieczarkowy. Są oczywiście bardzo smaczne, jednak warto sięgną od czasu do czasu po coś innego i zaskoczyć swoją rodzinę i gości nowymi smakami.
Proponujemy na początek wyraziste krokiety z kapustą kiszoną. Smaczne, tanie i bardzo zdrowe, ze względu na probiotyki, które znajdują się w kiszonkach.
Krokiety z kiszonej kapusty:
-na początek smażymy naleśniki
-kiszona kapustę smażymy na oliwie razem z cebulą
-mielimy drobno za pomocą robota lub maszynki
-doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym
-farsz nakładamy porcjami na każdy naleśnik i posypujemy obficie żółtym serem
-zawijamy ruloniki i smażymy w panierce
-podajemy tradycyjnie z czerwonym barszczem.
Krokiety drobiowe:
-piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na patelni
-dodajemy cebulę i grubą paprykę
-wszystko razem dusimy
-drobno kroimy lub mielimy w robocie
-doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem
-faszerujemy naleśniki i smażymy w panierce
-podajemy tradycyjnie z barszczem na ciepło.
Krokiety z chleba tostowego:
-tym razem nie smażymy naleśników, tylko kupujemy chleb tostowy
-ulubione grzyby drobno kroimy i dusimy na patelni razem z cebulką
-doprawiamy solą i pieprzem
-farszem smarujemy kromki chleba i zwijamy w rulony
-spinamy wykałaczkami
-smażymy na patelni na złoty kolor
-podajemy z sałatką z pomidorów i kukurydzy.
Krokiety z tortilli:
-Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni
-dodajemy pokrojoną cebulkę, słodką paprykę i razem dusimy
-ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę
– wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem
-dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego i mieszamy
-farsz kładziemy na każdej tortilli i zwijamy ciasno w ruloniki
– spinamy wykałaczką
-obtaczamy w mleku, jajku i bułce tartej
-smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Jak wyraźnie widać po powyższych przepisach, krokiety możemy robić nie tylko z tradycyjnych naleśników, ale również z chleba czy każdego ciasta. Jest to tylko uzależnione od naszej wyobraź a także naszych upodobań. Warto tutaj eksperymentować i nieco sobie upraszczać pracę. Pamiętajmy o tym, że krokiety z gotowych płatów na tortillę czy z chleba tostowego wykonamy o wiele szybciej niż te z naleśników. Będą one jednak równie smaczne i na pewno posmakują całej rodzinie.