Dobry garnek gwarantuje nie tylko nieprzywieranie żywności, ale także właściwy smak potraw i ich dobry wpływ na nasze zdrowie. Rodzajów garnków jest wiele, dlatego często pojawia się pytanie: jaki wybrać? Na rynku znajdziemy garnki stalowe, miedziane, aluminiowe, żeliwne z powłokami ceramicznymi, emaliowanymi, PTFE, a nawet tytanowymi. Ich ceny kształtują od kilkudziesięciu, po nawet kilka tysięcy złotych.
Nie jest niespodzianką, że potrawy częściej przypalają się w tańszych garnkach. Dzieje się tak z tego względu, że często są one wykonane z niskiej jakości stopu aluminium. Dodatkowo podczas gotowania kwaśnych potraw i czyszczenia naczyń wydzielają się szkodliwe dla człowieka cząsteczki glinu. Dlatego nie powinniśmy na takim zakupie oszczędzać. Lepiej sprawdzić materiał z jakiego zostało wykonane naczynie i też tym się głównie sugerować.
Stal nierdzewna
Polecanym materiałem, z którego wykonywane są garnki jest stal nierdzewna. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu nie traci właściwości w wyniku kontaktu z substancjami chemicznymi. Dodatkowo szlachetna stal nierdzewna (oznaczona symbolem 18/10) odporna jest na korozję i uszkodzenia, dzięki czemu nie oddaje potrawom specyficznego metalowego posmaku. Niestety stal ma nie zawsze takie same właściwości. Garnki ze stali nierdzewnej posiadają grube podwójne dno i są wyprofilowane tak, by optymalnie wykorzystać dopływ ciepła. Dodatkowo należy zaznaczyć, że tylko grube i dobrej jakości dna nadają się do użytkowania na kuchence indukcyjnej.
Wysokiej jakości garnki dodatkowo są wyposażone we wskaźnik temperatury, który pozwala na optymalne przygotowanie posiłku. W momencie osiągnięcia właściwej temperatury, informuje nas o tym wskaźnik.
Garnki żeliwne, ceramiczne i miedziane
Ciągle popularne są garnki żeliwne. Zazwyczaj wykonane są one ze stopu żelaza i węgla. Doskonale sprawdzają się w przypadku długiego gotowania na wolnym ogniu. Potrawy nie przywierają i nie wymagają używania tłuszczu. Niestety w tym wypadku często ma miejsce przenikanie do pożywienia metalicznego posmaku. Garnki ceramiczne natomiast cechują się wysoką odpornością termiczną, a dodatkowo dobrze znoszą gwałtowną zmianę temperatury. Nie są one jednak zbyt trwałe, a dodatkowo są dosyć drogie. Bardzo dobre są garnki miedziane. Idealnie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają, a także długo utrzymują temperaturę.
Powłoka garnków
Ogromny wpływ na jakość garnków ma ich powłoka. Powłoka emaliowana to odporny na działanie kwasów materiał antybakteryjny. W tańszych naczyniach jednak szybko odpryskuje powodując nie nadające się do użytku naczynie. Bardzo dobry jest teflon. Jednak tylko ten prawdziwy, który niestety pojawia się bardzo rzadko. Taki teflon jest bardzo odporny na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nie wchodzi w reakcje z żywnością, jest niepalny, ma bardzo dobre właściwości ślizgowe, dzięki czemu piecze się na nim bez użycia tłuszczu.
Ostatnio bardzo popularne stają się garnki z powłoką ceramiczną. Nie wchodzi ona w reakcje chemiczne, świetnie przewodzi ciepło i jest odporna na zmiany temperatury. Dzięki temu naczynia takie dobrze znoszą zarówno ogrzewanie jak i mrożenie. Potrawy w nich nie przywierają do dna, ale nie należy zapomnieć o nałożeniu na nie chociażby kropelki tłuszczu. Bardzo dobre są też garnki z powłoką tytanową, są one odporne na ścieranie i zarysowania. Można w nich smażyć bez użycia tłuszczu, a także mogą być użytkowane w piekarniku.
Jak widać rodzajów garnków oraz ich powłok jest dużo. Dlatego każdy ma możliwość dobrać garnek adekwatnie do swoich potrzeb i wymagań. Najlepiej jeśli przed zakupem przeanalizujemy wszystkie dostępne w sklepie opcje i zestawimy to z kosztem, który zamierzamy w tym zakupie ponieść. Mamy taką możliwość w ostry-sklep.pl, który ma w swojej ofercie garnki różnego rodzaju i o różnych powłokach, w zestawach i osobno. Ogólnymi zasadami, którymi warto się zawsze kierować, jest grubość dna i ścianek garnka, ergonomia jego użytkowania, a także jaką w zestawie otrzymamy do niego pokrywkę.