Wielu z nas mąka kojarzy się dość jednoznacznie – głównie z białą mąką pszenną. Jednak tak naprawdę pod tym terminem kryje się znacznie więcej różnego rodzaju produktów, które powstają z silnie rozdrobnionych ziaren.
Rodzaje i typy mąki
Rodzaje mąki można podzielić pod kątem rodzaju wykorzystanego surowca, czyli ziarna. Jak już wspomnieliśmy, najbardziej popularna to mąka pszenna, ale również do produkcji mąki wykorzystuje się żyto, które chętnie używane jest w naszym kraju – z tej mąki można przygotować wyśmienity chleb żytni.
Wyróżniamy także typy mąki w zależności od zawartości substancji mineralnych, przykładowo typ 500 określa zawartość 0,50% substancji mineralnych, natomiast 2000 – 2%. Im niższy typ mąki, tym jest ona bielsza, ale najzdrowsze są mąki wysokiego typu, które są najmniej przetworzone i są pełnoziarniste, ale również nie nadają się do przygotowywania wszystkich potraw, na przykład kruchych ciast.
Inne rodzaje mąki, które określane są także jako niechlebowe, niestandardowe, to między innymi mąki gryczane, jęczmienne, owsiane, z prosa, które nazywane są też mąką jaglaną, ponadto można spotkać się z mąką kukurydzianą, ryżową czy sojową, amarantusową, orzechową.
Gotowe mąki do wypieków – idealne do szybkiego pieczenia
W sprzedaży, na przykład w sklepie internetowym Guiltfree.pl, można zakupić również gotowe mąki i mixy do wypieków. Można upiec z nich między innymi ciasto czekoladowe niskowęglowodanowe, przygotować naleśniki i gofry czy niskokaloryczny chleb. To interesująca alternatywa, zwłaszcza dla osób, które jednocześnie chcą zadbać o linię, a przy tym nie mają talentu kulinarnego.
Dostępne w sklepie Guiltfree.pl mixy są bardzo łatwe do przygotowania, na przykład do wykonania ciasta potrzeba tylko wodę i olej, a jeden kawałek ma tylko około 140 kcal.
Warto wobec tego dla zdrowia korzystać w kuchni z różnego rodzaju mąki, ale najlepiej, aby była to mąka pełnoziarnista w przypadku żytniej czy pszennej. Dodatek innej mąki niestandardowej w diecie również będzie doskonałym wyborem.