pomidorowa

Klasyczna zupa pomidorowa każdemu z nas kojarzy się z dzieciństwem i błogostanem. Warto zatem zamiast tradycyjnych frytek czy pizzy zrobić swojej rodzinie na obiad pyszną pomidorową. Możemy skorzystać tutaj zarówno z tradycyjnego przepisu naszych mam, jak również możemy ją nieco zmodyfikować i sprawić, że będzie ona odtąd prawdziwym rarytasem w naszym domu.

Jak ugotować zupę pomidorową?

Do ugotowania zupy pomidorowej potrzebujemy:
-wywar z mięsa drobiowego
-ryż lub makaron do wyboru
-koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce
-przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, bazylia.

Do wywaru mięsnego dodajemy koncentrat i chwilę gotujemy. Przyprawiamy i dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Podajemy na ciepło razem z pieczywem.

Pomidorowa w nowocześniejszej wersji przypadnie do gustu zarówno starszym jak i dzieciom. Tutaj gotujemy najpierw wywar, do którego dodajemy surowe pomidory lub takie z puszki. Dodajemy kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy do smaku: ostrą papryką, solą i pieprzem. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy do miseczek, posypujemy startym serem i bazylią.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

W nocy cierpisz z powodu niskiej temperatury, mimo że okrywasz się grubą warstwą kołdry i koca? Na szczęście marka SleepMed