Shadow

Jak ugotować kukurydzę?

kukurydza

Kukurydza znana jest na całym świecie od setek lat. Do Europy przywędrowała razem z Krzysztofem Kolumbem i tak już pozostała do dziś dnia. Ulubiony przysmak naszych pociech i nas samych z dzieciństwa, składnik wielu sałatek i wspaniały dodatek do pizzy. Bogata w witaminy z grupy B, A, D, E, K, a także w kwas foliowy, zatem niezwykle cenna dla naszego organizmu i zdrowia.

Najczęściej jadamy kukurydzę prosto z puszki, która jest już ugotowana i gotowa do jedzenia. Nie ma tu, więc większego znaczenia jej obróbka termiczna, gdyż już po wyjęciu z puszki jest miękka i smaczna. Inna sprawa jest z kukurydzą w kolbach, gdyż niekiedy mamy problem z uzyskaniem odpowiedniej miękkości. Najczęściej dzieje się tak, gdy kupujemy kukurydzę o przeznaczeniu na paszę dla zwierząt. Jest on jadalny, choć o wiele twardszy i mniej smaczny. Należy zawsze kupować gatunek cukrowy, który jest bardzo smaczny, delikatny i szybko się gotuje. Jak zatem ugotować kukurydzę?

Najpierw obieramy kukurydzę dokładnie z liści i włosków. Następnie wkładamy do wrzątku, który delikatnie słodzimy. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Co jakiś czas warto wbić w kolbę widelec i sprawdzić czy ziarna są miękkie. Pamiętajmy o tym, aby nie dodawać do wody soli, gdyż powoduje to, że kukurydza twardnieje i ciężko ją ugotować. Solimy dopiero kolby po ugotowaniu i wyjęciu z wody. Kukurydza w kolbach idealnie smakuje nie tylko z solą, ale również z wiórkami masła.

Aby przyspieszyć czas gotowania można kukurydzę gotować w parowarze, który znacznie przyspieszy ten proces. Wówczas czas gotowania oscyluje na granicy 15- 30 minut.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.