bikini-1661722_1920

Zimowy czas sprawia, że często odpuszczamy sobie treningi, aktywność fizyczną i folgujemy sobie z dietą. W rezultacie o tej porze roku mamy zazwyczaj kilka nadprogramowych kilogramów, które latem będą nam przeszkadzać i wprowadzać w kompleksy.

Jeżeli chcemy przywitać lato bez kompleksów i w dobrej kondycji, to warto już teraz pomyśleć o odchudzaniu i doprowadzeniu swoje sylwetki do formy sprzed zimy.

Do lata mamy jeszcze ładnych parę miesięcy, więc możemy spokojnie wprowadzać zmiany zarówno w swoim żywieniu jak i spędzania wolnego czasu.

Rozpoczynamy oczywiście od diety gdyż to od niej głównie zależy nasz sukces. Zatem odkładamy na bok wszelkie słodycze i zastępujemy je zdrowymi owocami, orzechami, pestkami dyni i słonecznika. Eliminujemy napoje i gotowe soki, a pijemy niegazowaną wodę i herbatki ziołowe. Pamiętamy o tym, aby regularnie spożywać posiłki i robić pomiędzy nimi przerwy 4-5 godzinne. Nie wolno dopuszczać do uczucia głodu, ale też nie wolno nam się przejadać. Jemy zatem 4-5 posiłków dziennie, ale zmniejszamy ich wielkość.

Stopniowo zastępujemy przetworzoną żywność produktami gotowymi, białe pieczywo ciemnym i pamiętamy o tym, aby do każdego posiłku dodawać dużą ilość warzyw.

Podstawą zdrowej diety powinny być chude mięsa, ryby, nabiał, warzywa i kasze. Warto też komponować posiłki z tych produktów według prostej zasady: na śniadanie i obiad węglowodany+ białko+ tłuszcze, a na kolację białko z ewentualnym dodatkiem warzyw. Wieczorem unikamy owoców, które zawierają cukier i spożywamy je tylko w ciągu dnia.

Pomiędzy posiłkami pijemy duże ilości wody i pamiętamy o tym, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami.

Oczywiście do diety musimy dołożyć sporą dawkę ruchu i tutaj idealnie by było uprawiać jakiś sport przynajmniej trzy razy w tygodniu. Właściwie nie ma tutaj znaczenia jaki rodzaj aktywności wybierzemy, ważne aby sprawiała nam ona przyjemność.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Woman standing on a scale W dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć odpowiedni sposób na spalanie tkanki tłuszczowej.